Hlavní obsah

Střelba do Iráčanů potopila ochranku Blackwater

Washington

Americká vláda začala v Iráku nahrazovat příslušníky bezpečnostní služby Blackwater členy ochranky Triple Canopy. Smlouvu, podle níž měl v Iráku ochraňovat diplomaty a americkou ambasádu, mu nebyla obnovena v lednu, protože v září 2007 příslušníci ochranky bezdůvodně postříleli 17 iráckých civilistů. Pro společnost je to velká rána. V Iráku měla tisíc zaměstnanců, uvedla ve čtvrtek CNN.

Článek

Smlouvu Blackwateru, který se kvůli lepšímu image přejmenoval nedávno na Xe a jehož zakladatel Eric Prince v březnu rezignoval na post šéfa, ministerstvo zahraničí neobnovilo hned po nástupu nového prezidenta Baracka Obamy v lednu.

Ochranka však ještě v dubnu v Iráku působila. Nyní ji střídají muži ze společnosti Triple Canopy, která už dříve měla povolení působit v Iráku, ale její působnost se letos rozšířila. Třetí americkou soukromou bezpečností službou, které může působit v Iráku, je DynCorp.

Ochranka však ještě v dubnu v Iráku působila. Nyní ji střídají muži ze společnosti Triple Canopy, která už dříve měla povolení působit v Iráku, ale její působnost se letos rozšířila. Třetí americkou soukromou bezpečností službou, které může působit v Iráku, je DynCorp.

Blackwater má v Iráku tisíc svých zaměstnanců a dvě desítky letadel a vrtulníků, takže odchod z Iráku je pr ní velkou ránou. Firma však nadále má povolení amerického ministerstva zahraničí chránit v dalších cizích zemích americké diplomaty.

Příslušníci ochranky Blackwater 16. září 2007 postříleli podle iráckých zdrojů 17 Iráčanů, o nichž si mysleli, že útočí na projíždějící kolonu, protože slyšeli vzdálenou střelbu. V lednu před amerických soudem pět bývalých příslušníků ochranky vinu popřelo, šestý ji přiznal. Američtí vyšetřovatelé dospěli k závěru, že mohou za smrt 14 Iráčanů.

Masakr vyvolal velké pobouření v Iráku a zhoršil vztahy mezi iráckou vládou a administrativu prezidenta Bushe. USA služeb Blackwateru nadále používaly navzdory iráckému zákazu. Na jejich využití trvala i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Privatizace války
Ani nahrazení Blackwateru společnosti TripleCanopy však nic nemění na americké politice angažovat v ozbrojených konfliktech muže zajištěné soukromými firmami. Muži Blackwateru nejen poskytovali ochranu diplomatům, ale mnohdy pomáhali v bojích i vojákům. To je často terčem kritiky, protože nemusejí dodržovat kodexy vojáka a nespadají pod vojenskou jurisdikci a nemusejí se držet přísných vojenských pravidel. . Navíc se při jejich nasazení objevuje i kritika, že vlákal se stává soukromým obchodem. Pro stát to však znamená i výhody, smrt vojáků má v národě větší ohlas, než když v boji padne příslušník soukromé bezpečnostní služby, které většinou odpůrci označují za žoldnéře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám