Hlavní obsah

Politické elity selhaly, Lisabonská smlouva je nyní stejně mrtvá, řekl Klaus

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jaroslav Soukup

Prezident Václav Klaus ve středu řekl, že ani přes schválení Lisabonské smlouvy v Senátu není pro něj její ratifikace na pořadu dne. Klaus také tvrdě kritizoval senátory, kteří smlouvu podpořili. Prezident řekl, že na rozdíl od něj podlehli tlaku a rezignovali na svou politickou i občanskou integritu.

Článek

Klaus vyjádřil své zklamání, že senátoři podlehli "nevídanému nátlaku a rezignovali na své názory i politickou a občanskou integritu". Podle prezidenta se otočili zády k zájmům ČR a nadřadili jim krátkodobé zájmy politických reprezentací i své vlastní.

Je to velmi smutný doklad dalšího selhání významné části našich politických elit...
Prezident Václav Klaus

"Je to velmi smutný doklad dalšího selhání významné části našich politických elit, které v různých obdobných okamžicích až příliš dobře známe z české historie," řekl prezident a připomněl získání suverenity v roce 1989. "Buď jsme po listopadu opětovně nabyli suverenitu a tím i odpovědnost za další osudy naší země, nebo to celé byl tragický omyl. To je v roce dvacátého výročí listopadu 1989 obzvláště aktuální připomínka," varoval prezident.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus komentuje schválení Lisabonské smlouvy v Senátu

Politici podle jeho slov opakují chyby minulosti. "Znovu tvrdí: 'Jsme malí, slabí, v evropském kontextu nic neznamenáme, musíme se podřídit, i když s tím nesouhlasíme.' Toto odmítám," dodala hlava státu.

Klaus znovu zopakoval, že Lisabonská smlouva je podle jeho názoru nyní mrtvá, protože ji odmítli Irové v referendu, a její schválení není i s ohledem na avizovanou stížnost senátorů Ústavnímu soudu na pořadu dne.

Lisabonská smlouva

Dokument, který reformuje instituce EU po jejím rozšíření na 27 zemí.

Na rozdíl od euroústavy, zamítnuté voliči v referendech v roce 2005, Lisabonská smlouva nenahrazuje všechny předešlé smlouvy, ale jen je upravuje či doplňuje. Smlouva mimo jiné:

- posiluje úlohu Evropského parlamentu a rozšiřuje postup spolurozhodování do nových oblastí.

- umožňuje větší zapojení národních parlamentů do činnosti EU, a to zejména díky novému mechanismu sledování toho, zda unie přijímá opatření pouze tam, kde je činnost na evropské úrovni efektivnější z hlediska požadovaných výsledků (zásada subsidiarity).

- zefektivňuje rozhodování tím, že rozšiřuje hlasování kvalifikovanou většinou v Radě do nových oblastí.

- díky tzv. „občanské iniciativě“ bude moci jeden milión občanů z většího počtu členských států vyzvat Komisi k předložení určitých návrhů.

- vytváří dvě zcela nové funkce - stálého předsedu Evropské rady, občas označovaného za prezidenta EU, a jakéhosi společného ministra zahraničí, který skloubí funkce současné eurokomisařky pro vnější vztahy a vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku.

Z dokumentu naopak vypadly ústavní symboly - společná hymna a vlajka.

Skupina senátorů ODS už oznámila, že stížnost k Ústavnímu soudu podá. Podpis stížnosti údajně slíbilo potřebných 17 senátorů ODS. Klaus prohlásil, že do doby, než ÚS vydá svůj nález, nebude nic říkat o svém postoji k dalšímu postupu ratifikace. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám