Hlavní obsah

Mexiko si stěžuje na diskriminaci svých občanů v zahraničí

Novinky, Tomáš Reiner
Mexico City

Mexický prezident Felipe Calderón v neděli obvinil nejmenované země z „přijetí diskriminačních opatření z neznalosti“. Mexická vláda je ve sporu kvůli karanténě 70 Mexičanů ve třech čínských městech. Mexiko tvrdí, že nebezpečná prasečí chřipka A/H1N1 je na ústupu.

Foto: Reuters

Mexický prezident Felipe Calderón

Článek

Agentura AP v pondělí citovala nejmenovanou vládní představitelku, podle níž bude v příštích hodinách vysláno do Číny letadlo, jež má zpět do vlasti dopravit lidi, kteří si to budou přát. Přednost mají dostat lidé v karanténě.

Jeden ze 300 hostí v hotelu v Hongkongu, kteří jsou v preventivní karanténě, stanici CNN po telefonu popsal čekání, které má do soboty spolu s dalšími zákazníky před sebou. „Život tady se zastavil. Kuchyně je zavřená, v provozu nejsou bary ani prádelna,“ uvedl s tím, že si pere sám.

Také španělská chřipka se zdála být na ústupu

Mexiko do nedělního večera evidovalo 568 případů nákazy a 22 úmrtí s ní spojených. Světová zdravotnická organizace (WHO) potvrdila 506 nakažených a 19 mrtvých. Mexické úřady se domnívají, že chřipka je po pětidenním vyvrcholení do 28. dubna na ústupu.

WHO ale varovala před přílišným optimismem. Mluvčí organizace Gregory Hartl uvedl, že se nákaza šíří teprve 10 dní, a i kdyby byla na ústupu, může se vrátit. „Rád bych lidem připomněl, že v roce 1918 se španělská chřipka šířila na jaře, pak v letních měsících zmizela, ale na podzim udeřila s novou razancí. A víme, že nakonec zabila 40 až 50 miliónů lidí,“ dodal.

Dosud 18 světových zemí potvrdilo 898 případů nákazy nového typu prasečí chřipky H1N1.

Reklama

Výběr článků

Načítám