Hlavní obsah

Hygienici zakázali technařům party na Sokolovsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do sobotních 20:00 musí pořadatelé vypnout hudbu na technoparty u Květné na Sokolovsku. Rozhodli o tom hygienici, kteří se odpoledne na základě podnětu starostů a stížností občanů dostavili na plochu bývalého letiště, kde od čtvrtka tančí tisíce technařů. Podle měření překračuje hudba limity hluku, a proto bylo vydáno předběžné opatření. Uvedl to Ivo Zemek, starosta Habartova ležícího zhruba tři kilometry od místa, kde se akce koná.

Článek

"Měření provedl zdravotní ústav a rozhodlo se o předběžném opatření, tedy zákazu používání zdroje hluku. Vykonatelné je nejpozději do dnešních 20:00. Pokud to pořadatelé nezajistí, hrozí jim až dvoumiliónová pokuta," uvedl. Verdikt hygieniků se dozvěděl zhruba po 17:00 na společné schůzce zástupců zdravotního ústavu, krajské hygienické stanice, policie a pořadatelů. "Nyní už to je plně v kompetenci policie a hygieny," dodal.

Na několikadenní technoparty u Květné na Sokolovsku se sjelo v noci na sobotu kolem pěti tisíc lidí. Akce začala už ve čtvrtek, kdy přijeli první technaři. Na místě je postaveno 12 sound systémů. Podle pořadatelů je hudební produkce nahlášena až do pondělí. Proti nadměrnému hluku začali ale protestovat lidé z přilehlých obcí a měst.

Podle policejní mluvčí Andrey Kávové bylo v pátek dopoledne na technoparty kolem 2000 lidí, postupně začali najíždět další. "Nejvíce účastníků přijelo mezi 19:00 až 22:00 večer, kdy se počet pohyboval kolem 5000 lidí. Ráno někteří odjeli, počet se mírně snížil," uvedla. V sobotu odpoledne se počet účastníků pohyboval kolem 4000.

Akce se zřejmě pořadatelům vymkla z rukou

"Pokud pořadatelé nesplní stanovené podmínky, jsme jako policie oprávněni pomocí síly zařízení vypnout," uvedla Kávová. Oprávnění rozpustit akci neboli rozehnat účastníky policie ale nemá, pohybují se na soukromém pronajatém pozemku, nedělají výtržnosti ani problémy. Technoparty pořadatelé ohlásili na úřadě v Krajkové, pod níž Květná spadá. Obec vzdálená asi dva kilometry od vyasfaltovaného letiště zatím velký hluk nezaznamenala.

"Aparatury jsou natočeny na Habartov a chatařskou osadu Hrádek. Technoparty se tu konala i vloni, kdy ale bylo špatné počasí a přijelo jen asi 150 technařů. Pozemek, na kterém se koná, je soukromý," uvedl starosta Krajkové Bohumír Zajíček.

Podle něj se ale letošní počet lidí pořadatelům nejspíše vymkl z rukou, na letišti údajně například chybí dostatek záchodů. Plocha bývalého letiště u Květné je asi 800 metrů dlouhá, asfaltovaná. Podnikateli, který ji pro akci pronajal, patří i další přilehlé pozemky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám