Hlavní obsah

Neonacisté pochodují Brnem, ve městě jsou policisté i Romové

– Brno • Aktualizováno
Právo, ČTK, Petr Kozelka

V centru Brna začalo v pátek po 13. hodině obávané setkání pravicových extremistů, které se zúčastnilo asi pět set radikálů z Česka i okolních zemí. Střed města kolem náměstí Svobody je obklíčen policejními těžkooděnci, místní obyvatelé z ulic raději zmizeli. Neonacisté po 16. hodině vyrazili na pochod městem.

Článek

Podle policejních informací se kolem 15. hodiny v ulici Cejl a Koliště shromáždily asi dvě stovky Romů. Ti by se mohli pokusit narušit pochod nacionalistů.

Policie hermeticky uzavřela prostor, kde se neonacisté scházeli. Každý příchozí byl podroben důkladné osobní prohlídce. Vchody stráží obrněný transportér a vodní děla. Dění v centru města monitoruje i s využitím vrtulníku. Přijíždějící auta jsou natáčena na video. Od 11:00 policie náměstí Svobody uzavřela.

Antifašisté z oken budovy Národního památkového ústavu rozvinuli transparent namířený proti neonacistům. Na protestu se podílí také náměstek primátora za Stranu zelených Martin Ander. Uvedl, že nejde o stranickou akci, ale o iniciativu antifašistů napříč stranami. Pravicové radikály to ale z míry nevyvedlo.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Na jednom z domů v centru Brna byl vyvěšen protestní transparent.

Provozovatelé restaurací na trase pochodu uposlechli výzvy policie a své podniky většina z nich neotevřela. V centru jihomoravské metropole tak scházejí tradiční zahrádky plné lidí. Některé obchody vyvěsily na vstupní dveře cedulky, že kvůli dnešnímu setkání extremistů mají zavřeno.

Z ulic zmizely reklamní poutače, květináče a mnohé další předměty, které by mohli extremisté použít při případné potyčce s policií. Uzavřeny jsou také průchody a pasáže v centru.

Setkání pořádá Dělnická strana, sdružují tvrdé jádro českých radikálů, s uskupením Svobodná mládež Brno. Zve na něj i krajně pravicová organizace Národní odpor. Její prvomájový pochod Brnem musel být před před dvěma lety rozehnán policií. Sedm účastníků tehdejší akce bylo odsouzeno za propagaci extremismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám