Hlavní obsah

V Německu potvrdili první přenos prasečí chřipky z člověka na člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

V Německu byl v pátek poprvé prokázán virus takzvané prasečí chřipky u osoby, která se nenakazila v Mexiku, ale přímo v Německu. Jde údajně o ženu z Bavorska, která infekci chytila od pacientů, kteří si virus přivezli ze země jeho pravděpodobného původu. Informovalo o tom bavorské ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Jde o celkově čtvrtý potvrzený případ takzvané prasečí chřipky v Německu. Bavorské ministerstvo zdravotnictví má další podrobnosti sdělit na polední tiskové konferenci. Zatím je známo, že dotyčnou ženu se už mezitím podařilo vyléčit.

Nová chřipka, pro kterou ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO) oficiálně zavedla název "chřipka A(H1N1)", byla doposud prokazatelně zjištěna ve dvanácti zemích, v dalších patnácti se zkoumají podezřelé případy.

Ministři zdravotnictví zemí Evropské unie označili nemoc za potenciální celosvětovou hrozbu, ale unie nebude zavádět celoevropský zákaz cest do Mexika, kde epidemie vypukla. České republice se choroba stále vyhýbá.

Téměř všechny případy mimo Mexiko mají mírný ráz a pouze hrstka nemocných musela být hospitalizována, přičemž jen jeden z těchto pacientů zemřel - v USA.

V Mexiku 46 nových případů chřipky, potvrzených úmrtí je již 12

Mexické nemocnice přijaly ve čtvrtek 46 pacientů s těžkými příznaky tzv. prasečí chřipky. Nejnovější bilanci oznámil ve čtvrtek večer na tiskové konferenci mexický ministr zdravotnictví José Ángel Córdoba.

Počet potvrzených případů zesnulých na novou chřipku podle jeho slov stoupl na 12. Viru H1N1 je nicméně připisováno 176 úmrtí a ministr proto vyjádřil přesvědčení, že počet potvrzených úmrtí ještě vzroste. Třetina z těchto podezřelých úmrtí však už prokázána nebude, neboť zesnulí byli pohřbeni ještě předtím, než jim mohly být odebrány vzorky.

Laboratoře v Severní Americe testovaly 679 vzorků zaslaných z Mexiku, mezi nimiž bylo dosud potvrzeno 312 případů onemocnění - 300 z nich přežilo, část byla léčena antivirovými léčivy. Nyní už ale vědci materiál pro zkoumání vzorků poskytli mexickým kolegům, aby mohla být přítomnost viru zjištěna rychleji.

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

Mexický prezident Felipe Calderón vyzval obyvatele, aby během pěti svátečních dnů, které začínají dnes, zůstali doma. Zároveň naléhal na obchody, aby zavřely. "Není bezpečnějšího místa než váš vlastní domov, kde se lze vyhnout nákaze chřipkovým virem," prohlásil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám