Hlavní obsah

Britové ukončili misi v Iráku, v Basře uctili 179 padlých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Basra

Britské jednotky ve čtvrtek v poledne oficiálně ukončily bojové operace v Iráku, kde působily šest let. Oznámil to premiér Gordon Brown po setkání s iráckým premiérem Núrím Málikím v Londýně.

Foto: James Williams, Reuters

Britské jednotky v Basře uctívají jména padlých u vzpomínkové zdi s plaketami.

Článek

"Dnešek značí poslední kapitolu v bojoví misi v Iráku. Vlajka 20. obrněné brigády bude stažena, jakmile skončí britské bojové patroly v Basře a naše ozbrojené síly se připraví na stažení," prohlásil premiér Brown s tím, že nyní se ve vztazích s Irákem obě země dostávají na rovnocennou úroveň.

Zbylé britské jednotky v Iráku se začaly postupně stahovat minulý měsíc.

V Basře se ve čtvrtek při této příležitosti konal obřad k uctění památky 179 britských vojáků, kteří přišli v Iráku o život. Přečteno bylo všech 234 jmen padlých vojáků a vojákyň, kteří působili pod britským velením, a nejen jména padlých 179 občanů Spojeného království.

"Byla to mise osvobození," poznamenal irácký prezident Džalál Talabání.

Londýn poslal v roce 2003 do Iráku na pomoc Američanům 45 000 mužů. Británie měla začátkem letošního roku v Iráku ještě asi 4000 vojáků a naprostou většinu z nich hodlá stáhnout do konce července. Zbylých několik stovek mužů se má ještě nějaký čas podílet jen na výcviku irácké armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám