Hlavní obsah

Výdaje státu vyustí příští rok k deficitu 4,6 procenta HDP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výdaje státního rozpočtu a státních fondů by pro příští rok měly činit 1,127 biliónu korun, což představuje 4,6 procenta podílu deficitu veřejných rozpočtů na HDP. Pro dosažení tohoto cíle je nezbytné, aby příjmy státu dosáhly 907 miliard, výdaje 1,057 bilionu, a deficit tak představoval 150 miliard korun.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Vyplývá to z výdajových rámců státního rozpočtu na roky 2010 až 2012, které ve čtvrtek předložil do vlády ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. Informovala o tom Zuzana Chocholová z ministerstva financí.

Pro udržení deficitu v roce 2009 do 150 miliard Kč je podle Kalouska nezbytné zmražení neutracených výdajů z roku 2008 i pro rok 2009 a neakceptování jakýchkoli dodatečných požadavků kapitol státního rozpočtu nad rámec schválených limitů. Případné nárůsty mandatorních výdajů, například kvůli vyšší nezaměstnanosti nebo nemocnosti, musí být kryty na úkor jiných výdajů, nikoli na úkor vyššího deficitu, dodal ministr.

Zákon ukládá ministru financí, aby návrhy výdajových rámců předložil vládě do 30. dubna. Stínový ministr financí ČSSD a předseda sněmovního rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka ve středu vládu opět kritizoval za to, že letošní rozpočet sestavila jako nerealistický s přehnanými příjmy.

Prohlásil také, že současná vláda tlačí tu budoucí k tomu, aby sestavila rozpočet na příští rok se schodkem, který přesáhne "děsivou hranici" 200 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám