Hlavní obsah

Americká televize zveřejnila otřesné záběry mučení v Emirátech

Dubaj

Americká televize ABC zveřejnila otřesný videozáznam, který zachycuje člena rodiny vládnoucí Spojeným arabským emirátům při mučení Afghánce. Skupina Human Right Watch (HRW) žádá, aby šajch Ísá bin Zajd Nahján, který je na záběrech, byl postaven před soud. Šajch muže bije holí s hroty, tlačí mu písek do úst, vtírá mu do čerstvých ran sůl a několikrát přes tělo přejede džípem. Incident se stal v roce 2004.

Článek

Šajch Ísá, který je bratrem korunního prince emirátu Abú Zabí šajcha Muhammada, tehdy vedl skupinu, která mučila spoutaného Afghánce v poušti. Obětí je podle televize ABC afghánský obchodník s obilím, který údajně šajcha ošidil o 5000 dolarů (100 000 korun). Mučení přežil, ale kvůli vnitřním zraněním musel být měsíc hospitalizován.

Vláda v Abú Zabí násilí zobrazené na zveřejněných scénách odsoudila. Původně sice celou záležitost oficiální místa označovala za soukromý spor, který byl vyřešen. Nyní, když záběry shlédli v televizi a na internetu tisíce lidí, připouštějí vládní místa, že bude šajch pohnán před soud, pokud oběť útoku vznese obvinění.

Kazetu vyvezl šajchův bývalý obchodní  partner

Kazetu ze SAE vyvezl jeden z bývalých šajchových obchodních partnerů z amerického Hustonu Bassam Nabulsi. HRW kritizuje vládu SAE za to, že soudně nestíhaly šajcha Ísu ani ostatní muže, kteří se s ním na mučení Afghánce podíleli. Jeden z nich měl na sobě policejní uniformu. Jeden z bratrů šajcha Ísy je ministrem vnitra.

ABC ironicky poukazuje na to, že vládnoucí rodina přesto na dodržování práva dohlíží. Za zneuctění rodu může být viník odsouzen k pokutě miliónu dolarů. Rod Nahjánů patří mezi spojence USA. Hlavní město SAE a také emirát Abú Zabí je synonymem ohromného bohatství.

Podle americké televize tam jezdí ve ferrari každý, kdo o to stojí. Vládci penězi nešetří a podporují rozsáhlé kulturní projekty - nedávno například vládnoucí rodina zaplatila 1,3 miliardy dolarů (26 miliard korun) na vybudování pobočky Louvru v Abú Zabí.

Reklama

Výběr článků

Načítám