Hlavní obsah

Kalifornie vyhlásila kvůli prasečí chřipce stav nouze

Novinky, Tomáš Reiner
Sacramento

Guvernér amerického státu Kalifornie Arnold Schwarzenegger v úterý kvůli prasečí chřipce vyhlásil stav nouze. Státní úřady dosud potvrdily 13 lidí nakažených novým druhem influenzy. Americký prezident Barack Obama požádal Kongres o 1,5 miliardy dolarů na boj s virem.

Foto: Phil McCarten, Reuters

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger

Článek

Opatření státu kalifornie má sjednotit postup orgánů v souladu s nařízeními centrálních zdravotnických úřadů. Schwarzenegger jedním dechem zdůraznil, že není třeba se plašit, opatření mají jen co nejrychleji zamezit šíření viru. Státní úřady zatím potvrdily 13 případů nákazy.

Americký prezident Barack Obama v úterý požádal Kongres o 1,5 miliardy dolarů na boj proti šíření nového viru chřipky. Finanční prostředky by měly sloužit k vybudování zásob léků, dále jako příspěvek k mezinárodnímu hledání účinné vakcíny a k monitorování výskytu nových případů choroby ve Spojených státech.

Nový typ viru A/H1N1 prasečí chřipky mohl v Mexiku zabít až 152 lidí a nakazit se jím mohlo dalších více než 1600, uvedla mexická vláda. Za hranicemi bylo potvrzeno nejméně 113 případů, z toho ve Spojených státech 64, v Kanadě šest, na Novém Zélandu 11, ve Španělsku a Británii po dvou a po jednom v Izraeli. Podezření na výskyt prasečí chřipky v České republice se nepotvrdil. [celá zpráva]

Kromě Mexika nedošlo v žádné zemi k úmrtí pacienta. Světová zdravotnická organizace ale zvýšila stupeň hrozby pandemie na číslo čtyři na šestibodové škále.

Reklama

Výběr článků

Načítám