Hlavní obsah

Prasečí chřipka se šíří, další případy jsou na Novém Zélandu

Novinky,
Aktualizováno

První případy lidí nakažených prasečí chřipkou potvrdily v úterý další dvě země - Nový Zéland s jedenácti případy a Izrael s jedním. Celkem se nemoc u lidí vyskytla už v sedmi zemích. Počet nakažených je 1700, naprostá většina v Mexiku. Podle zpráv mexických úřadů si nemoc v zemi mohla vyžádat už 152 obětí, i když testy nemoc potvrdily jen u 26 lidí, z nichž sedm zemřelo.

Foto: Reuters

Opatření na letištích

Článek

V úterý se počet zemí, kde se nemoc vyskytla, zvýšil na sedm. Novozélandský ministr zdravotnictví Tony Ryall tiskové agentuře AP potvrdil, že v zemi je 11 lidí nakaženo prasečí chřipkou. Jde o studenty a učitele ze školy, kteří byli v Mexiku. U další desítky osob je podezření na nákazu.

V Izraeli je nakaženým šestadvacetiletý muž, který po návratu z Mexika strávil dva dny v karanténě v nemocnici ve městě Netanija. Virus u něj byl zjištěn, ale podle lékaře není na sto procent jisté, zda jde o totožný virus, protože nakažený se plně zotavil.

Španělsko v úterý oznámilo, že nákaza byla potvrzena u druhého člověka. Podezření se prověřuje u dvacítky osob. Dva případy už v pondělí oznámilo Skotsko, v zemi je ještě u sedmi lidí podezření na nákazu, šest nakažených je v Kanadě, z toho dva v Britské Kolumbii a čtyři v Novém Skotsku.

Podezření na lidskou nákazu je v sedmi zemích EU. Kromě České republiky, kde se zdá, že případy budou negativní, ještě v Dánsku, Švédsku, Německu, Irsku, Řecku  a v Itálii. Mimo EU v Austrálii, Rusku a v Jižní Koreji, dále pak v Brazílii, Peru a Guatemale 

V USA počet nakažených v pondělí stoupl na 50, 28 je jich v New Yorku, kde se nakazili studenti jedné střední školy, třináct případů hlásí Kalifornie, dva Kansas, šest Texas a jeden Ohio, uvádí list New York Times. V New Yorku je podezření na nákazu u dalších 17 osob. [celá zpráva]

Nejvíce případů je hlášeno z Mexika. Nemocí se mohlo nakazit 1613 lidí, i když oficiálně je potvrzeno jen 26 případů, z nichž sedm bylo smrtelných, píše Světová zdravotnická organizace.

Náměstek generálního ředitele Světové zdravotnické organizace (WHO) Keiji Fukuda prohlásil, že je už moc pozdě na to, aby se podařilo zastavit šíření prasečí chřipky. Jednotlivé země by se podle něho nyní měly soustředit na zmírnění dopadů smrtícího viru.

Hlavními opatřeními je zpřísněný režim na hranicích a na letištích, kde se  úřady zaměřují na lidi vracející se z oblastí, kde se nemoc u lidí objevila, tedy z Mexika a USA.Vlády vyzývají lidi, aby do zemí, kde se nákaza šíří, pokud možno nejezdili, apelují především na turisty směřující do Mexika.

Fukuda vyzval výrobce vakcín, aby pokračovali v produkci sezónních vakcín proti chřipce a nepřeorientovávali se jen na tvorbu vakcíny proti prasečí chřipce. Mají se také připravovat na hrozbu pandemie. Zvyšuje se také produkce antivirotik Tamiflu a Relenza.

Nejvíce opatření podniká Mexiko, která zřejmě požádá o pomoc Mezinárodní měnový fond, neboť peso se propadá a turistický ruch, vytvářející příjmy, je nemocí značně postižen.

Foto: ČTK

Prasečí chřipka v Mexiku - postižené oblasti

V kterých zemích byla potvrzena nákaza prasečí chřipkou

  • Mexiko - 1578 nakažených, 48 mrtvých
  • USA - 2254 nakažených, dva mrtví 
  • Kanada - 242
  • Španělsko - 88
  • Velká Británie - 48
  • Francie - 12
  • Německo - 11
  • Itálie - 9
  • Nový Zéland, Izrael  - 7
  • Brazílie - 4
  • Japonsko, Nizozemsko, Jižní Korea, Guatemala - 3
  • Salvador, Jižní Korea, Norsko - 2 
  • Austrálie, Rakousko, Švýcarsko, Dánsko, Irsko, Portugalsko, Kostarika, Kolumbie,  Hongkong, Švédsko, Polsko, Argentina - 1

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám