Hlavní obsah

Pod Annapurnou se ztratil český horolezec

– Praha • Aktualizováno
Novinky, rei

Český horolezec Martin Minařík je nezvěstný. Podle internetových serverů o horolezectví se ztratil pod Annapurnou. Ve středu mu na sestupu nebylo dobře a jeho francouzská kolegyně ho musela zanechat ve výšce 7100 metrů. Záchranáři v neděli ukončili pátrání.

Foto: Profimedia.cz

Masiv Annapurny

Článek

Minařík byl v Himalájích s Francouzkou Elizabeth Revolovou a Slovákem Jozefem Kopoldem. Vrchol Annapurny se pokoušeli zdolat Boningtonovou cestou na jižní stěně. Nepřálo jim ale počasí a po prvním neúspěšném zdolání vrcholu trojici opustil Kopold, který měl před sebou další expedici.

Předminulou neděli Minařík s Revolouvou výstup vzdali kvůli silnému vichru. Zvládli však vystoupat na východní vrchol ve výšce 8020 metrů. Při náročném sestupu Revolová ve středu informovala sms zprávou, že Martinovi není dobře. České horolezecké weby v neděli potvrdily, že nakonec svého kolegu ve výšce 7100 metrů opustila a vyčerpaná došla do vesnice Manang, odkud ji transportoval vrtulník.

Martin Minařík

Horolezec se narodil 27. listopadu 1967 v Benešově u Prahy. Od devadesátých let žil střídavě v ČR a Spojených státech.

Při výstupech nepoužíval kyslíkové přístroje. Sólově zdolal řadu vrcholů v Americe, v Himalájích se zúčastnil deseti expedic a zdolal sedm osmitisícovek, mezi nimi Manaslu a Kančendžengu.

Minařík má dvě děti.

Pátrání po Minaříkovi bylo neúspěšné a v neděli ho údajně odvolali. Revolová se v neděli vrátila do Francie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám