Hlavní obsah

Ropákem roku se stal pražský primátor Bém

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ropákem roku 2008 vyhlásili v pátek ekologové pražského primátora Pavla Béma. Ocenění za nejhorší ekologický počin minulého roku si vysloužil mimo jiné za prosazování stavby mrakodrapů na pankrácké pláni a výstavby rychlostní silnice R1 přes obytnou část Suchdol. Zelenou perlu udělovanou za antiekologický výrok získal poradce předsedy dopravní komise Plzeňského kraje Jaroslav Mencl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pražský primátor Pavel Bém.

Článek

Pražský primátor podle ekologů prosazuje výstavbu dvojice mrakodrapů na Pankráci a to i přesto, že Centrum světového dědictví UNESCO varovalo, že by jejich výstavbou mohla způsobit nevratné narušení pražského panorama.

Foto: Jan Trojan, Právo

Tradiční dort na počest Ropáka není určen vítězi ankety, nýbrž hostům pozvaným na večerní oslavu. Na letošním dortu jsou naznačeny hříchy, kterých se dopustil pražský primátor Pavel Bém na svém městě.

Bém podle ekologů také podporuje výstavbu severozápadního okruhu přes obytné části Suchdola a Dolních Chaber, ač podle ekologů existuje výhodnější a k prostředí šetrnější severní varianta. Nezavděčil se ani snahou o výstavbu paralelní dráhy na ruzyňském letišti o 1,5 kilometru blíže ku Praze. Tento krok by dle ekologů znamenal nadlimitní zatížení hlukem pro desítek tisíc obyvatel.

My v současné době připravujeme vznik občanského sdružení pod názvem Stromy zabíjejí, protože lidí, kteří skončili svůj život na stromech, neustále přibývá.
Jaroslav Mencl, poradce předsedy dopravní komise Plzeňského kraje

Mezi nominovanými byl "za vytrvalou bagatelizaci rizik globální změny klimatu po celém světě" i prezident Václav Klaus, či manažerka a bývalá lyžařka Kateřina Neumannová za "morální zodpovědnost při odvážení sněhu z chráněných částí CHKO Jizerské hory a za likvidaci části Jizerské lyžařské magistrály v únoru 2008 pro Světový pohár v klasickém lyžování ve Vesci".

O cenu se ucházelo i několik ministrů vlády premiéra Mirka Topolánka, jmenovitě šéf resortu dopravy Petr Bendl,  správce státní pokladny Miroslav Kalousek, či ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Zelenou perlu za antiekologický výrok získal Jaroslav Mencl, poradce předsedy dopravní komise Plzeňského kraje, neboť prohlásil: "My v současné době připravujeme vznik občanského sdružení pod názvem Stromy zabíjejí, protože lidí, kteří skončili svůj život na stromech, neustále přibývá.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám