Hlavní obsah

Policie má několik svědectví o tmavém autě žhářů z Vítkova

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkov

Už několik svědků, kteří by mohli vnést jasno do vyšetřování víkendového žhářského útoku ve Vítkově, se přihlásilo kriminalistům. Potvrdila to ve čtvrtek mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská. Kriminalisté se obrátili už začátkem týdne na veřejnost s žádostí o pomoc při pátrání po autě tmavé barvy, které se v době útoku pohybovalo kolem domku a ve kterém údajně sedělo několik pachatelů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Článek

„Od zveřejnění uvedeného telefonního čísla do současné doby na něj volalo několik osob,“ řekla mluvčí. Podle nejnovějších informací auto viděla nejen babička holčičky, ale i další nezávislí svědci. „Je možné potvrdit, že kriminalisté v současné době prověřují několik typů vozidel,“ doplnila mluvčí s tím, že konkrétnější popis nebude policie z taktických důvodů zveřejňovat.

Zatím není ani po pěti dnech jisté, zda žháři na dům zaútočili z rasových nebo z jiných důvodů. „Je velmi předčasné přiklánět se k jakékoli vyšetřovací verzi. Takže ve hře je stále rasový motiv skutku, stejně jako osobní i finanční motiv,“ řekla Štětínská.

Sbírka by mohla zajistit bydlení

Ve vyhořelém domě, do kterého vhodili žháři několik zápalných lahví, bydlelo celkem devět lidí. Radnice jim zatím zajistila provizorní bydlení v místní ubytovně, možností přidělení bytu se už v úterý zabývala městská rada.

„Bohužel město nemá žádný byt k dispozici, ale budeme se situací znovu zabývat na radě příští úterý,“ řekl starosta města Pavel Smolka.

Nejlepší by podle něj bylo, kdyby se nějaký byt nebo menší domek mohl pro rodinu zakoupit z výtěžku sbírky, kterou radnice ve středu vyhlásila.

„Vypadá to, že lidé skutečně chtějí do sbírky přispět. Jenom na můj telefon za poslední dva dny volalo asi deset nebo dvanáct potenciálních dárců a ptali se na podrobnosti,“ sdělil starosta.

Důležitá čísla

Svědci útoku mohou volat na policejní telefon 974 721 323. Telefon má i záznamník.

Číslo účtu, kam mohou dárci přispívat postižené rodině: 43-4619960257/0100

Finanční sbírka potrvá až do konce roku a rodina z účtu bude moci čerpat výhradně na účely, pro jaké byla sbírka spuštěna.

Reklama

Výběr článků

Načítám