Hlavní obsah

Protest proti radám ČT a ČRo podpoří Tata Bojs i moderátor Anděl

Novinky, Stanislav Dvořák

Občanské aktivisty, kteří kritizují chování mediálních rad jako neodborné a také politicky motivované, podpoří známé skupiny a osobnosti. Na Václavském náměstí se 28. dubna od 16.00 bude konat i koncert za nezávislé mediální rady nazvaný „Nejsme budoucnost tohoto národa“. Vystoupí populární skupiny Tata Bojs, The Prostitutes a DJ Wich, promluví Ivo Mathé, Pavel Anděl či Čestmír Kopecký.

Článek

Sdružení Inventura demokracie a Pro Wave popisují výroky a činy rad jako absurdní. "V poslední době vzbudil pozornost skandální náhubkový zákon, ale ten je jen špičkou ledovce. Politici se snaží nasadit médiím chomout už dlouho,“ řekl Jiří Boudal z Inventury demokracie.

„Výběr radních je zcela v moci Poslanecké sněmovny. Poslanci přitom do rad nevolí nezávislé odborníky, ale různé své kumpány, kteří budou oddaně hájit jejich zájmy,“ vysvětlil Jakub Bachtík z Inventury demokracie. Podle aktivistů musí skončit obsazování rad podle stranických zájmů. Navíc uvádějí, že radní mají velké problémy s odbornými schopnostmi.

"Vystupování některých radních někdy připomíná spíš absurdní divadlo, než práci fundovaných odborníků a výrazných osobností," napsali mimo jiné v prohlášení Pětkrát NE současným mediálním radám. 

Komických kauz je více

Nejde jen o kauzu Radio Wave. V té radní obvinili stanici pro mladé z propagace fašismu. To, že nikdo z radních nepoznal smysl písničkového textu v angličtině, vyvolalo řadu otázek. Olej do ohně přilil i zaznamenaný výrok z jednání, že lidé, kteří takovou hudbu poslouchají, nejsou budoucností tohoto národa. "V Radě České televize zase sedí tři tělocvikáři. A jeden ze zdejších radních Ivan Satrapa o své funkci prohlásil, že není odborník na televizi," píšou v textu protestující.

Jinou kauzou s tragikomickým nádechem je udělení pokuty 500 000 kvůli seriálu České televize  Pakárna v roce 2007. ČT následně podala na Radu žalobu. Autor scénáře Jakub Horák uvedl, že Rada zneužila posudek znalce z oboru klinické psychologie a sexuologie Slavomila Hubálka.

"Dle mého přesvědčení odvysílání tohoto dílu nemohlo ohrozit mravní vývoj prepuberálních dětí, neboť mu nerozumí a jako takové je nezajímá. Některé děti z toho mohou být zmatené," napsal znalec. Přesto Rada pokutu udělila.

V seriálu se mluví o různých deviantních představách jednotlivých postav a zazní narážka na výrok Sigmunda Freuda z roku 1900 o tom, že masturbovat je normální (dámy a pánové, každý z vás někdy v životě onanoval a kdo z vás to popírá, onanuje dodnes). Jedna postava se pak od jehovistů dozví: "Pokaždé když onanuješ, Bůh zabije koťátko!"

Aktivisté nehodlají koncertem pouze protestovat, požadují naopak konkrétní řešení. „Chceme, aby se změnil způsob volby radních. K tomu, aby volba probíhala alespoň trochu demokratičtěji, by pomohlo například nenechávat výběr kandidátů jen na poslancích,“ vysvětlila Silvie Mitlenerová.

Na obsazování rad by se podle Inventury demokracie měl totiž kromě poslanců podílet i Senát, případně prezident: riziko účelových stranických dohod by se tak snížilo. Takováto změna by přitom měla být jednoduchá, novela zákona už existuje, jejím autorem je senátor Jiří Oberfalzer.

Více informací je na stránkách www.inventurademokracie.cz a www.chciwavezpet.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám