Hlavní obsah

V Iráku zatčen šéf tamní al-Kajdy

– Bagdád • Aktualizováno
Novinky, aš, rei

V iráckém hlavním městě Bagdádu byl ve čtvrtek zatčen šéf tamní al-Kajdy Umar Bagdádí. Oznámila to armáda. V týž se v metropoli u skupiny policistů odpálil sebevrah. Zabil 28 lidí a zranil 52. Byl to jeden ze dvou velkých útoků v zemi, při nichž zemřelo nejméně 76 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Muharib Abdulatíf Džuburí alias Abú Umar Bagdádí

Článek

„Abú Umar Bagdádí byl zatčen v Bagdádu. Byly to irácké síly, které ho zatkly,“ citovala agentura AFP armádního mluvčího Kásima Attu s tím, že vládní síly dostaly na Bagdádího tip.

Zprávu zatím nepotvrdily jiné zdroje. Vůdce samozvaného sunnitského Islámského státu v Iráku Bagdádí měl být už jednou zatčen a jednou zneškodněn. Loni v květnu americká armáda oznámila, že Muhariba Abdala Latífa Džuburího čili Bagdádího zabila, což měl dokazovat i videozáznam. 

V Bagdádu i Bákubě ničivé útoky

V Bagdádu a Bákubě zaútočili ve čtvrtek sebevražední atentátníci. Ten v Bagdádu měl výbušniny ve vestě na těle. Nálože odpálil, když se u skupiny policistů shromáždil velký počet bezdomovců, jimž rozdělovali pomoc. Jednalo se o lidi, kteří ztratili příbytek během předloňské vlny sektářského násilí. Mezi 28 mrtvými je také pět dětí.

V Bákubě sebevrah udeřil v restauraci, kterou rozmetal. Zemřelo nejméně 48 lidí, uvedla stanice CNN. Mezi oběťmi byly i íránští poutníci.

Reklama

Související články

Při atentátu v Bagdádu zahynulo osm lidí

Nová vlna atentátů v Iráku, jejímiž terči jsou šíité, pokračuje i ve středu. U modlitebny na severu města po pumovém útoku zahynulo osm lidí a 23 osob bylo...

Výběr článků

Načítám