Hlavní obsah

Riceová v roce 2002 doporučila CIA použít mučení

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Výpovědi před americkým senátním výborem pro zpravodajské služby ukázaly, že použití sporných výslechových metod doporučila v roce 2002 úzká skupina spolupracovníků tehdejšího prezidenta George Bushe. Bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Riceové jejich použití navrhla už v půlce roku 2002.

Článek

Vysocí Bushovi poradci podepsali v červenci 2002 text, který umožnil CIA používat sporné metody výslechu, jako waterboarding nebo dlouhodobé odpíraní spánku. Dokument podepsali mimo jiné tehdejší ministr spravedlnosti John Ashcroft a národní bezpečnostní poradkyně, budoucí ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Plán CIA na použití mučení podpořili ještě před tím, než jej povolilo zaměstnancům ministerstvo spravedlnosti, píše Chicago Tribune. 

CIA chtěla použít tyto metody výslechu na Abú Zubajdovi, dopadenému v Pákistánu v březnu 2002, uvedla BBC. V květnu se Riceová a další vysocí představitelé Bushovy administrativy poprvé setkali, aby projednali použití "alternativních metod výslechu včetně waterboradingu“.

Když se v červenci Riceová setkala s ředitelem CIA Georgem Tenetem, "doporučila mu, aby CIA použila navrhované metody výslechu“ na Zubajdovi. Zubajda byl podroben waterboardingu 86krát.

Brutální výslechové metody, zahrnující mimo jiné dlouhodobé odpírání spánku a nutnost zaujímat obtížné postoje, ale podle viceprezidenta Dicka Cheneyho i podle současného ředitele tajných služeb Dennise Blaira přinesly výsledky. [celá zpráva]

Ředitelka věznice Abú Ghrajb měla pravdu

Nově odhalené dokumenty potvrzují slova odvolané velitelky irácké věznice Abú Ghrajb Jannis Karpinskiové, že jen plnila příkazy, uvádí CNN. Musela odejít z funckce po skandálu s týráním vězňů ve věznici, který vyšel na světlo světa v květnu 2004.

Karpinskiová vždy tvrdila, že ona a její muži jen uplatňovali postupy doporučené vrchním vedením.

"Pobouření vyvolaly fotografie, protože v živoucích barvách ukazovaly, co přísně tajná memoranda povolila,“ uvedla Karpinskiová, která byla ve středu degradovaná z generálské hodnosti na plukovnickou. "Je to nefér. Vojáci museli projít procesy, ale nikdy nestáli před spravedlivým vojenským soudem, protože byli odsouzeni jako shnilá jablka.“

Další důstojník plukovník Thomas Pappas, který vedl zpravodajskou službu v Abú Ghrajb, byl zproštěn služby.

Foto: Reuters

Američtí dozorci v Abú Ghrajbu zastrašovali vězně psy.

:. Američtí dozorci v Abú Ghrajbu zastrašovali vězně psy.FOTO: Reuters

Text, na který se Karpinskiová odvolávala, který byl podepsán zástupci ministra spravedlnosti Jayem Bybeem a Stevenem Bradburym, umožňoval podezřelé držet nahé nebo v plenách a nechat je na tekuté stravě. V textu dále stálo, že waterboarding, spánkovou deprivaci a fackování nelze považovat za porušení zákona zakazujícího mučení.

"Je to tak, jak jsem říkala hned od počátku - proč ukazujete na mne a proč ukazujete na vojáky? Je to větší případ,“ zakončila velitelka věznice.

Reklama

Výběr článků

Načítám