Hlavní obsah

Nový vodotěsný mobil se dokáže nabíjet pomocí solární energie

Novinky, Miloslav Fišer

Mobilní telefony dnes dokáží v mnoha ohledech nahradit neohrabané stolní počítače i velké notebooky. Lidem chybějí ke spokojenosti ale ještě dvě důležité vlastnosti. Mobilní telefon by měl vydržet, i pokud jej nedopatřením polijeme třeba pitím. A zároveň by nás neměla omezovat v práci jeho baterie, která se vždycky vybije v tu nejméně vhodnou dobu. S oběma problémy si ale poradí nový mobilní telefon od Sharpu.

Článek

Na prozatím nepojmenovaném mobilním telefonu spolupracuje se Sharpem společnost KDDI. Novince údajně ani v nejmenším nevadí koupel ve vaně, natož prudší déšť. Ve spojení se satelitní GPS navigací by tak mohl dobře posloužit na cestách na kole nebo motocyklu.

Telefon je véčkové konstrukce. Jeho přední i zadní vnější stranu pokrývají solární panely, pomocí kterých se přístroj dokáže dobíjet.

Deset minut slunečního záření by telefonu mělo stačit na dobití tak, aby v pohotovostním režimu vydržel pracovat další dvě hodiny. Na dovolenou k moři byste tak sebou nemuseli vozit žádnou elektrickou nabíječku.

Všechny další technické parametry ale oba výrobci pečlivě střeží. Neznámá je i cena, za kterou se bude nový vodotěsný mobil se solárním pohonem prodávat. V japonských obchodech by se měl i přesto objevit už letos v červnu.

Konkurence od Evolve odolá vodě, pádům i mrazu

Vodotěsný mobil není v Česku ale žádnou novinkou. Již nějakou dobu nabízí takřka nerozbitný telefon společnost Evolve.

Hlavní předností mobilního telefonu Evolve Survivor je jeho pogumované tělo vyztužené kovovým rámem, díky kterému je zařízení téměř nerozbitné. Novinka odolá vlhkosti, dešti, sněhu i pádům. A pokud už mobilní telefon přesto spadne na zem, měl by přežít i přejetí osobním automobilem.

Foto: Archiv, Novinky

Evolve Survivor

Evolve Survivor

FOTO: Archiv, Novinky

Telefon je možné používat v -20 °C, ale také v 60 °C. Navíc odolá až 85% vlhkosti. Dobrodružnější jedinci ocení i netradiční funkce, jako je teploměr, tlakoměr, výškoměr nebo kompas. Neméně zajímavé jsou funkce LED svítilny nebo laserového ukazovátka. Ty je možné používat, i pokud je telefon vypnutý.

Pokud se telefonu vybije baterie a nikde není k dispozici elektrická síť, můžete jej nabít pomocí speciální ruční dobíječky. Ta bohužel ale není součástí balení. Paměť telefonu pojme až 300 kontaktů a 100 SMS zpráv. Navíc je možné paměť ještě rozšířit pomocí paměťové karty typu microSD s kapacitou 16 GB.

Americký student vynalezl kabelku, která dobíjí mobily

Americký student vynalezl kabelku, která s využitím sluneční energie umožní dobíjení mobilních telefonů a další drobné elektroniky. Informuje o tom britský deník The Daily Telegraph. Osobní zavazadlo s názvem Power Purse za pomoci malých solárních destiček na svém povrchu využívá slunečních paprsků, které mění na elektrickou energii.

Energie se kumuluje v bateriích uvnitř kabelky, k nimž je možné se připojit přes USB rozhraní. Student Joe Hynek z Iowské státní univerzity dobíjecí kabelku vymyslel v rámci školní soutěže. Jeho vynález vítají především ekologicky uvědomělí módní nadšenci.

K dobití mobilu je zapotřebí dvou hodin slunečního záření. Dobíječky je možné využít i pro další menší spotřebiče, jako jsou videokamery či osobní organizéry. Plně nabitá baterie by podle Hynka měla vydržet zhruba měsíc. Power Purse lze dobíjet i na okenním parapetu a je odolná proti poškrábání a proražení.

S počítačem Evolve Survivor komunikuje pomocí tradičního USB portu. Na jedno nabití by měl mobil vydržet pracovat až 450 hodin. Rozměry přístroje jsou 53 mm x 115 mm x 24 mm. Extrémně odolný mobil Evolve Survivor je v současnosti dostupný na našem trhu za 4500 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám