Hlavní obsah

Zřejmý strůjce útoků z 11. září prošel waterboardingem 183krát

Právo, CNN, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Agenti CIA používali při výsleších osob podezřelých z terorismu tzv. waterboarding, navozující mučivý pocit tonutí, mnohem častěji, než se zatím tušilo. Chálid Šajch Muhammad, podezřelý z přípravy útoků na newyorská Dvojčata z 11. září 2001, se mu musel podrobit celkem 183krát.

Článek

Napsal to v pondělí list The New York Times s odvoláním na zveřejněný dokument ministerstva spravedlnosti USA. Další pohlavár al-Kajdá, Abú Zubajdá, podstoupil podle listu v srpnu 2002 takový výslech nejméně 83krát, přičemž exagent John Kiriakou předloni řekl televizi ABC, že Zubajdá se zlomil po 35 vteřinách.

Prezident Barack Obama měl včera na programu první návštěvu sídla CIA, jejímž agentům podílejícím se na krutých výsleších slíbil minulý týden právní imunitu. Podle něj jednali v dobré víře na základě právních směrnic ministerstva spravedlnosti o metodách pro CIA. Ty přitom Obamova administrativa v řadě případů sama označila za mučení.

Dokument zveřejněný NYT ovšem také konstatuje, že CIA používala waterboarding častěji a s větším množstvím vody, než jí směrnice povolovaly. Přesná čísla o počtu waterboardingů odhalili během víkendu internetoví blogeři, shrnul deník.

V některých kopiích zveřejněných materiálů ministerstva byly totiž údaje začerněny, zatímco z jiných se daly vyčíst. Exšéf CIA Michael Hyden ještě v neděli v televizi Fox News odmítl čísla upřesnit s tím, že jsou stále tajná.

Reklama

Související témata:

Související články

CIA uzavřela své tajné věznice

Americký Ústřední zpravodajská služba (CIA) uzavřela po celém světě svou síť tajných věznic. Ve čtvrtek to podle agentur v dopise zaměstnancům úřadu uvedl...

Výběr článků

Načítám