Hlavní obsah

Lidé v hořícím domě ve Vítkově byli v pasti

Právo, Novinky, Aleš Honus
Vítkov

Víkendový útok na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku byl podle nových informací pečlivě plánován. Útočníci měli připravené minimálně čtyři zápalné lahve. Hodili je do domu, který poté shořel. Informaci rodiny, že pachatelé před útokem vypnuli přívod vody, policisté popřeli.

Článek

Policie nyní zkoumá úlomky zápalných lahví. Zatím to vypadá tak, že pachatelé evidentně neponechali nic náhodě - zápalné lahve prý byly minimálně čtyři.

„Byl to velmi dobře připravený, likvidační a brutální útok na rodinu, která už spala. Žháři do domku vhodili čtyři lahve. Jedna spadla do pokoje, kde spali rodiče s dětmi, a další do místnosti, kde spala babička. Ta ji uhasila vodou z nádoby,“ řekl romský aktivista Kumar Vishwanathan, který je ve spojení s členy rodiny. Třetí a čtvrtá láhev podle něj letěly do předsíně.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Následky požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku.

Následky požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku.

FOTO: Ožana Jaroslav, ČTK

„Z toho usuzujeme, že pachatelé chtěli obyvatelům domku znemožnit útěk. Tatínek se pokoušel oheň uhasit a snažil se načerpat vodu, která ale tekla pomalu. Rodina se proto domnívá, že pachatelé možná uzavřeli přívod vody do domu, ventil byl u vchodu,“ dodal aktivista.

Fakt, že by pachatelé vypnuli vodu, policisté popřeli.

Zápalnými lahvemi někdo těžce zranil dvouletou holčičku ve VítkověVideo: ČTK

Zápalnými lahvemi někdo těžce zranil dvouletou holčičku ve Vítkově (ČTK)

Tyto podrobnosti ale policie nechce komentovat. „Vyžádali jsme si chemickou expertízu předmětů, které byly v domku nalezeny. Není ještě úplně jasné, jak bude případ právně kvalifikován, zatím to prověřujeme jako obecné ohrožení,“ uvedla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská.

Vyloučeno není, že kriminalisté útok překvalifikují na pokus o vraždu ze zvlášť zavrženíhodné pohnutky, za kterou hrozí až výjimečný trest. „Případ jsme si převzali vzhledem k tomu, že jde o velmi závažný čin a pachateli hrozí vysoké tresty. V případě obecného ohrožení v posledním odstavci to je 12 až 15 let vězení,“ řekla krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová.

Domek s romskou rodinou hořel po žhářském útoku (Novinky)

O tom, zda připadá v úvahu i posouzení jako pokus o vraždu ve druhém odstavci, ale nechtěla spekulovat. Tomu, že by mohlo jít o likvidační útok ze strany neonacistů, ale nasvědčuje skutečnost, že na pondělí 20. dubna připadalo 120. výročí narození Adolfa Hitlera.

Policie už vyslechla desítky svědků a od příbuzných získala informaci, že v době, kdy požár vypukl, projíždělo místem neznámé auto tmavé barvy. „Žádáme  občany, kteří by mohli k vozidlu a jeho osádce poskytnout jakékoli informace, aby volali na bezplatnou linku 158," řekla Štětínská.

Dům zapálily zápalné lahve - další video z místa (TV Prima)

Dodala, že kriminalisté by také uvítali další informace k případu. „Zajímají nás především informace o tom, kdo se v okolí místa požáru pohyboval,“ řekla.

Policie se domnívá, že útok může mít rasistické pozadí, v několika posledních měsících totiž v nedalekém Moravském Berouně vyšetřovala hned dva útoky s podobným průběhem, i když při nich nebyl nikdo zraněn. Ani v jednom případě se však nepodařilo pachatele dopadnout.

Dvouleté děvčátko, které v noci na neděli utrpělo při tomto útoku rozsáhlé popáleniny, stále bojuje o život v ostravské fakultní nemocnici. [celá zpráva]

Holčička je hospitalizovaná na popáleninovém centru ostravské fakultní nemocnice. „Dítě stále zůstává v kritickém stavu, zatím se v tomto směru nic nezměnilo,“ konstatoval mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Ve stejné nemocnici je hospitalizovaná na jednotce intenzivní péče matka holčičky, její otec je ve Slezské nemocnici v Opavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám