Hlavní obsah

Čeští studenti začnou používat miniaturní netbooky místo těžkých sešitů

Mininotebooky by se mohly stát součástí výuky v českých školách už v následujících letech. Zatím běží pilotní projekt na dvou školách, kromě způsobů využití počítačů ve výuce se testuje i technické zázemí a připravenost učitelů. Finance na to by měly jít pravděpodobně z evropských fondů. Uvedl to Ondřej Neumajer z Výzkumného ústavu pedagogického, kde projekt digitalizace výuky připravují.

Foto: Novinky

Supermalé netbooky ocení především lidé, kteří si sebou chtějí nosit levný digitální záznamník s poměrně dobrou výdrží na jedno nabití. Studentům navíc netbooky výrazně sníží hmotnost školní tašky.

Článek

Takzvané netbooky, tedy lehké přenosné počítače, testují třeba na Základní škole Pramínek v Brně. "Mají klávesnici s menšími klávesami, aby to ergonomicky odpovídalo právě dětem na prvním a druhém stupni," uvedl Pavel Kubů ze společnosti Intel, která počítače do projektu poskytla.

Důležitější je prý však zajištění bezdrátové internetové sítě a vyřešení organizačních problémů, třeba se zásuvkami. Pokud bude vyřešeno připojení a budou vyškoleni učitelé, studenti, hlavně středoškoláci, by si mohli nosit své vlastní notebooky.

Koncepce na rozvoj informačních technologií ve školách není zatím schválena, počítá se, že bude financována z evropských fondů. "Patrně to bude muset být tak, že si školy budou žádat formou projektů a my se pokusíme připravit to tak, aby ty projekty byly opravdu co nejjednodušší," uvedl Neumajer.

Odstupující ministr školství Ondřej Liška podepsal loni v prosinci memorandum o digitalizaci výuky. Jeho cílem bylo vyškolit učitele, dostat počítače do tříd a naučit pracovat s počítačem a informacemi všechny generace uživatelů. Inspiroval se například Portugalskem, kde chce vláda v příštím školním roce poskytnout žákům půlmiliónu studentských notebooků. Malé počítače dostali nedávno na zkoušku také žáci v Polsku.

O atomových procesorech a netboobích

Psal se rok 2007 a společnost Asus se rozhodovala, zda má začít vyrábět kompaktní a přitom levný notebook. Nikdo ještě tehdy netušil, že tyto miniaturní laptopy se stanou fenoménem dnešní doby. Miniaturní netbooky s cenou několika tisíc korun zaplavily celý trh. Nejnovější modely dokážou pracovat dokonce i jako satelitní GPS navigace.

Miniaturní netbooky jsou nejčastěji osazovány procesory Intel Atom. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

Ve většině netbooků se procesory rodiny Atom s frekvencí 1600 MHz přesto zabydlely, neboť nabídnou nízkou spotřebu, která se příjemně promítne do výdrže notebooku při práci na baterii. Ta je až 30krát nižší, než u dnešních počítačových sestav.

Netbooky čeká revoluce

Levné a malé netbooky čeká podle Intelu naprostá revoluce. Díky nové platformě by měly vydržet pracovat při napájení na baterii desítky hodin. Pro srovnání současným modelům baterie stačí přibližně na pět hodin práce. Extrémně šetrné procesory v nových netboocích by přitom neměly být o nic pomalejší než současné modely. 

Nová platforma od Intelu nese kódové označení Moorestown. Založena je na technologii Atom, která se nachází v současných netboocích. Na názorné ukázce demonstroval Anand Chandrasekher z Intelu více než desetinásobné snížení spotřeby energie ve stavu nečinnosti oproti Atomu.

Platforma Moorestown se skládá ze zařízení „systému na jednom čipu“ (SystemOnChip). Integruje v sobě nové 45nm procesorové jádro Intel Atom, řadič grafiky, videa a paměti a doprovodný vstupně-výstupní rozbočovač.

Údajně revoluční platformu bude doplňovat nová verze operačního systému Moblin, který je linuxovou náhražkou klasických Windows. Systém je krom nízké spotřeby optimalizován pro surfování po internetu, stejně jako pro práci s multimédii. Uvedení Moorestownu plánuje Intel na rok 2010.

Kvůli nízkému výkonu Atomu nejsou většinou netbooky vybaveny nejnovějším operačním systémem Windows Vista. Nalezneme u nich starší Windows XP nebo méně náročné a levnější linuxové distribuce. S takovým systémem laptop svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám