Hlavní obsah

Zakladatelé pirátského serveru Pirate Bay půjdou na rok do vězení

Novinky, Tomáš Reiner, Miloslav Fišer
Stockholm
Aktualizováno

Čtveřice zakladatelů švédského internetového serveru The Pirate Bay půjde na rok do vězení a musí zaplatit pokutu za porušování autorských práv. V pátek o tom rozhodl švédský soud, když je uznal vinnými z nelegální distribuce hudby a filmů.

Článek

Kritikové tvrdí, že k soudu došlo na nátlak amerických filmových společností. Čtveřice odsouzených musí řadě firem včetně Warner Bros, Sony Music Entertainment, EMI a Columbia Pictures vyplatit 30 miliónů švédských korun (72 miliónů Kč).

The Pirate Bay je nejznámějším serverem svého druhu na světě, denně pomocí něho uživatelé stahují milióny nelegálních dat. Portál v roce 2003 zřídila organizace Piratbyran, v posledních pěti letech ho však provozovali jednotlivci.

Samotný server přitom neobsahuje žádná data s ochrannými právy, místo toho odkazuje na jiné servery pro sdílení dat. Podobným způsobem funguje také česká warezová scéna, která je již dlouhou dobu trnem v oku filmových i hudebních studií a softwarových firem.

Jak to celé funguje?
K nelegálním kopiím filmů, hudby, her a software se uživatelé dostanou velice jednoduše. Na internetových stránkách se uživatel jednoduše a zpravidla zdarma zaregistruje. Poté už může jednoduše přistupovat do diskusních fór, kde jsou umístěny odkazy na torrenty a jiné legitimní servery, které se zabývají sdílením nejrůznějších souborů, aniž by kdokoliv tušil, co se v nich skrývá. Policie má v takových případech vždy velké problémy dopadnout viníka, který nelegální soubor na internetu podobným způsobem sdílí.

Pirate Bay kvůli soudu nepadne

Server The Pirate Bay stihnul za několik posledních let proniknout ze Švédska do řady dalších zemí. I proto již dříve prohlásil Peter Sunde, jeden ze čtveřice odsouzených, že The Pirate Bay bude fungovat dál bez ohledu na verdikt poroty. U serveru tedy neeexistuje pouze jeden centrální bod, z něhož by bylo možné celou organizaci zastavit.

Magnus Ericsson z organizace Piratbyran, která se na založení Pirate Bay před pěti lety spolupodílela, popírá, že by šíření hudby přes internet tak, aby si skladby mohl bezplatně stáhnout kdokoliv, poškozovalo zpěváky a další držitele autorských práv.

"Stahování zdarma vytváří o hudbu mnohem větší zájem a protože umělci mají mnoho jiných cest k tomu, jak vydělávat peníze, tato cesta jim spíš pomáhá, než škodí," tvrdí Ericsson. Celý soudní spor proto podle Ericssonova názoru nepomůže tvůrcům, ale spíš těm, kteří jejich tvorbu šíří podobně, jako Pirate Bay.

Před soudem stanuli kvůli nelegálním serverům i Češi

Podobný případ musela nedávno řešit také česká justice. Na rozdíl od spolutvůrců The Pirate Bay odešla od soudu trojice mladíků, kteří v prostorách Akademie věd provozovali počítačový server na sdílení nelegálních kopií filmů, hudby, softwaru a počítačových her, pouze s podmínkou.

Provozovatelé chtěli utéct na ostrov

Na začátku roku 2007 se skupinka tvůrců serveru The Pirate Bay chtěla vyhnout soudnímu stíhání tak, že si koupí vlastní ostrov, který nebude podmaněn žádným zákonům. Jejich spásou měl tehdy být stát Sealand - bývalá britská námořní základna, na kterou by byly postupně přesunuty počítačové servery z Evropy.

Počítačoví piráti dokonce založili speciální internetové stránky, na kterých diskutéry ze serveru The Pirate Bay žádali, aby jim přispěli na nákup britské námořní plošiny Sealand. "Dejte peníze a stanete se občanem Sealandu," žádali piráti na svých stránkách. Více se dozvíte ZDE.

Kvůli enormně vysoké škodě, která měla činit více než 35 miliónů korun, přitom žádal filmový a hudební průmysl stejně jako ve Švédsku pro mladíky exemplární potrestání, které by bylo odstrašujícím příkladem pro všechny počítačové piráty v České republice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám