Hlavní obsah

Netanjahu: Palestinci musejí nejprve uznat židovský stát Izrael

– Jeruzalém
Novinky, Tomáš Reiner

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podmiňuje pokračování v mírovém procesu s Palestinci jejich uznáním židovského státu Izrael. Ve čtvrtek to řekl při setkání s americkým velvyslancem Georgem Mitchellem.

Článek

„Izrael očekává, že Palestinci nejprve uznají Izrael jako židovský stát, než se bude hovořit o dvou státech a dvou národech,“ citoval mluvčí premiérova úřadu jeho slova zvláštnímu vyslanci USA pro Blízký východ.

Mitchell od setkání s Netanjahuem očekával vyjasnění postoje nové izraelské vlády vůči obnovení jednání s Palestinci a Sýrií, napsal server Haaretz. Ministr zahraničí Avigdor Lieberman hned při své nástupu do funkce uvedl, že se Jeruzalém už necítí být vázán dohodami s palestinskými zástupci z amerického Annapolisu.

Konference v Annapolisu v americkém státě Maryland se uskutečnila v listopadu 2007. Izraelský premiér Ehud Olmert a prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se tehdy dohodli na zahájení mírového procesu, na jehož konci by měl být vznik samostatného palestinského státu.

Konferenci od počátku neuznávalo radikální palestinské hnutí Hamás. Podle dohody měl být mír mezi Palestinci a Izraelci uzavřen do konce roku 2008, což se nejenže nestalo, ale 28. prosince Izrael napadl kvůli útokům Hamásu na své území pásmo Gazy. Odcházející americký prezident George Bush ml. tak zaznamenal další neúspěch v oblasti zahraniční politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám