Hlavní obsah

Rusko oficiálně ukončilo válku v Čečensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko ve čtvrtek, po deseti letech, ukončilo zvláštní bezpečnostní režim v Čečensku na severním Kavkaze, kde ruská vojska v nedávné minulosti bojovala s povstalci usilujícími o odtržení od Ruska. Zrušení "protiteroristické operace" v republice, kde velké boje ustaly už před lety, ale kde dosud pokračují drobné potyčky, považují ruská média za oficiální ukončení čečenské války z konce 90. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Ředitel Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexandr Bortnikov od 00:00 moskevského času zrušil rozkaz označující území republiky za oblast protiteroristické operace," oznámily dnes ruské úřady s tím, že rozhodnutí má zajistit podmínky pro další normalizaci situace v Čečensku. Od nynějška se tu operace proti teroristům mají odehrávat podle pravidel platících i v ostatních částech země.

Ještě dříve, koncem března, vyzval ke zrušení zvláštního bezpečnostního režimu ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Otázka se pak dostala na pořad státního protiteroristického výboru, v jehož čele stojí Bortnikov jako šéf tajné služby.

Situace se v podstatě normalizovala.
Dmitrij Medvěděv

Rozhodnutí Moskvy přivítal čečenský prezident Ramzan Kadyrov jako krok, který pomůže rozvoji ekonomiky. "Úkoly boje s terorismem, stanovené před deseti lety, byly splněny. Čečensko je dnes klidnou, rozvíjející se zemí. Zrušení protiteroristické operace jen napomůže hospodářskému růstu," řekl agentuře Interfax.

"Situace v Čečensku se v podstatě normalizovala. Život opět normálně běží, staví se moderní budovy, řeší se sociální problémy," uvedl Medvěděv koncem března. Současně však zdůraznil, že FSB a další orgány si musí zachovat kontrolu nad situací, musí mít možnost v případě potřeby opět t režim protiteroristické operace zavést a vést nezbytné akce jak v Čečensku, tak v dalších severokavkazských republikách, v nichž přetrvává hrozba teroristických útoků.

Ukončení režimu protiteroristických operací umožní vládě stáhnout z Čečenska více než 20 000 vojáků ministerstva vnitra, kteří tam jsou rozmístěni. Režim také omezoval svobodu médií a některá další práva.
Moskva zavedla režim protiteroristických operací v Čečensku v roce 1999, když se obnovily útoky čečenských separatistů na ruské síly a orgány v Dagestánu, a po útocích proti budovám v hloubi Ruska, přičítaným rovněž čečenským radikálům. Prudké srážky skončily v roce 2002, drobnější atentáty a útoky proti vojákům a policistům pokračují dosud jak v Čečensku, tak sousedních republikách - v Ingušsku a v Dagestánu.

Čečensko - základní data

1991 - Pád Sovětského svazu, čečenští separatisté vyhlásili samostatnost

1994 - Rusko vysílá armádu, aby hnutí za nezávislost potlačila

1996 - Vyhlášeno příměří

1999 - Po pumových útocích v Rusku vysílá Moskva jednotky znovu

2003 - Přijata nová ústava zaručující Čečensku více autonomie. Achmad Kadyrov zvolen prezidentem.

2004 - Kadyrov zabila bomba.

2005 - Ruské jednotky zabily vůdce separatistů Aslan Maschadova

2006 - březen: Kadyrovův syn Ramzan se stává premiérem

         - červenec: vůdce odbojných Čečenců Šamil Basajev zabit v Ingušsku

2007 - Ramzan Kadyrov zvolen prezidentem

2009 - Rusko ohlašuje konec „protiteroristické operace“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám