Hlavní obsah

Kalousek zůstane ministrem financí, přeje si to ČSSD

Právo, jfk, jov, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Týden po horečných jednáních šéfů politických stran se koncept vlády nestraníků rozsypal. Ve vládě se podle informací Práva především udrží lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek. Důvodem je ekonomická krize a obavy ČSSD, že ji nezkušený vládní tým nezvládne a vina za to bude přičítána ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Ponechání Kalouska na jeho postu bylo podle informací Práva dokonce podmínkou předsedy ČSSD Jiřího Paroubka pro jeho podporu nové vládě.

Kalousek, jenž se vzepřel Čunkovu vedení lidovců, podporuje vznik nové vlády za účasti KDU-ČSL, jak se na tom šéfové čtyř parlamentních stran původně dohodli. Zda si ponechá členství ve straně po dobu své případné účasti ve Fischerově vládě, není dosud jasné.

Kalousek nechce podle svých slov komplikovat situaci Fischerovi tím, že bude s médii spekulovat o svém možném angažmá v jeho vládě. "Nechci spekulovat o svém jméně, ale každé uznání samozřejmě potěší,“ řekl v úterý večer Kalousek Právu.

V každém případě se v úterý ukázalo, že zatímco minulý týden se zdálo, že seznam nestranických ministrů překlenovací vlády je prakticky hotov, teď je jasné, že ke shodě je ještě hodně daleko.

Z původního soupisu ministrů pro překlenovací vládu Jana Fischera podle informací Práva zbyla pouze tři jména. Dosavadní náměstek Jan Kohout coby ministr zahraničí, děkan 1. lékařské fakulty UK Tomáš Zima jako adept na resort školství a šéf Českého báňského úřadu Ivo Pěgřímek, který by měl vést ministerstvo průmyslu a obchodu.

Fischer v Hrzánském paláci

Fischer v úterý začal úřadovat v pražském Hrzánském paláci, kde přijal odstupujícího premiéra Mirka Topolánka. A co probírali?

"Pouze způsob komunikace, časový harmonogram a hlavní úkoly. Pan premiér Fischer ví sám dobře, co má dělat,“ sdělil Topolánek na dotaz Práva.

Nový premiér Topolánka informoval o svém záměru seznámit se během následujících dnů s prioritami klíčových vládních resortů, řekl Právu Fischerův mluvčí Roman Prorok. "Proto chce hovořit i s některými odstupujícími ministry odpovědnými za agendu související především s českým předsednictvím. Premiér Topolánek tomuto postupu vyslovil svou podporu,“ dodal mluvčí.

Rozhovory o podobě nové vlády podle něho zahájí Fischer ve středu, kdy se má setkat i se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. V následujících dnech bude jednat i s představiteli zelených a KDU-ČSL.

"Protože zatím zůstává předsedou Českého statistického úřadu (ČSÚ), bude dělit agendu úřadu a novou práci podle možností a potřeby,“ řekl Prorok ČTK.

Mezi pražskými Strašnicemi, kde sídlí ČSÚ, a Hradčany bude Fischer pendlovat do konce dubna, kdy předá vedení statistického úřadu svému zástupci. Úřad po něm zřejmě převezme dosavadní první místopředseda ČSÚ Jiří Křovák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám