Hlavní obsah

Klaus udělil dalších jedenáct milostí

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pátek podepsal udělení jedenácti milostí. Mezi omilostněnými je šest cizinců, kterým prezident většinou prominul vyhoštění. Dalšími případy jsou lidé odsouzení za neplacení výživného případně lidé, kteří musí pečovat o potomky.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Mezi omilostněnými je například i Milan Lesniak, který byl v minulosti odsouzen za pašování omamných látek z Turecka do Řecka. Prezident vzal v úvahu, že Lesniak větší část 15letého trestu již vykonal a v minulosti nebyl trestaný.

Prezident udělil milost i Michaelu Kökénymu odsouzenému za pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy mládeže. Muž byl omilostněn kvůli svému zdravotnímu stavu, předchozí bezúhonnosti a výsledkům psychotestů, které nepotvrzují dispozice ke společensky nebezpečnému chování tohoto typu.

Prezident také přihlédl k tomu, že někteří z cizinců, kterým udělil milost, uzavřeli v České republice manželství, případně jejich žádost podpořila některá z humanitárních organizací. Mezi omilostněnými jsou i čtyři ženy. V jejich případě rozhodla o udělení milosti péče o děti, případně umožnění sloučení rodiny.

Prezidentská kancelář v prohlášení sdělila, že hlavu státu k udělení milostí "ve většině případů vedly důvody humanitární".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám