Hlavní obsah

Hradec Králové má zájem o koupi Černého Entropy

– Hradec Králové
Právo, Jiří Bednář

Královéhradecký magistrát se pustil do vyjednávání o koupi či pronájmu artefaktu Entropa od výtvarníka Davida Černého. Entropa je dosud umístěna v bruselském sídle Rady Evropské unie.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Výtvarník David Černý (vlevo) a náměstek primátora Hradce Králové Boris Herman

Článek

Autor kontroverzního díla kvůli vyjednávání navštívil ve středu Hradec Králové. Jak prohlásil, Entropu si cení na zhruba 10 miliónů korun. „Pokud má být někde umístěna na stálo, preferoval bych raději prodej před pronájmem. Mám dohodu s panem Bakalou, že utržené peníze vložím do obecné prospěšné společnosti MeetFactory, která organizuje pobyty zahraničních umělců,“ řekl.

Černý uvedl, že v případě vyjednávání o ceně je ochoten jít na nějaký kompromis. „K té věci nemám nijak hluboký citový vztah, takže se jí budu chtít zbavit,“ prohlásil.

Černého jedinou podmínkou je, aby plastika byla umístěna v interiéru. „Vzhledem k tomu, že je tam dost pohyblivých částí a elektroniky, tak venkovní umístění považuji za vyloučené, hlavně kvůli povětrnostním vlivům,“ dodal s tím, že zájem o získání Entropy projevili i radní z Českých Budějovic.

Kam s ní?

Entropa bude po skončení českého předsednictví převezena z Bruselu zpět do ČR, a pak by měla být několik měsíců vystavena v Praze. „Zatím nemám jasno v tom, jestli symbol Bulharska zůstane i Praze zakrytý. Ten hadr se stal jakoby součástí té instalace. Každopádně, ten kus látky chtějí v Plovdivu umístit na výstavu, která pojednává o cenzuře. Já s tím souhlasil a krásně na to reagoval náš ministr zahraničí. Řekl, že pak ten hadr chce vrátit, aby ho mohl úhledně zabalit a při první příležitosti darovat ministru zahraničí Bulharska,“ svěřil se Černý.

Během vystavování Entropy v Praze by výtvarník chtěl mít jasno v tom, kdo plastiku definitivně získá. Klíčové bude nalézt pro osmitunové dílo umístění. „Hradec dlouhodobě sleduje myšlenku získání vlastní galerie, a tohle by byla příležitost ji zřídit. Ale možností pro umístění díla by se našlo víc, jsou tu například aktivity soukromých developerů, jako třeba připravovaný multifunkční objekt u Koruny. Investor nyní posuzuje, jestli by se tam Entropa dala instalovat. Napadlo nás i atrium v budově University Hradec Králové, ale tam se plastika bohužel nevejde,“ řekl ekonomický náměstek hradeckého primátora Boris Herman (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám