Hlavní obsah

Slovenští policisté nutili malé chlapce svléknout se a navzájem se bít

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenští policisté nutili skupinu romských chlapců, aby se svlékli do naha a vzájemně se fackovali. Deník SME, který získal videozáběry z ponižování mladých Romů, to okamžitě označil za slovenský Abú Ghrajb s odkazem na vězení u Bagdádu, kde američtí vojáci zneužívali irácké vězně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na záběrech je vidět, jak šest mladých Romů stojí v malé místnosti pod schodištěm a muž na ně řve, aby se svlékli do naha. "Ten, kdo se svlékne poslední, bude potrestán," je slyšet hlas. Když jsou chlapci svlečeni, hlas jim nařizuje, aby si dali ruce za hlavu a kamera jim snímá genitálie.

Na dalších záběrech drží policisté v uniformách psy, kteří na chlapce štěkají. Chlapci se také musejí vzájemně políbit a následně se musí fackovat. "Dej mu a nekecej. Já řeknu kolik. Pokud uhne, já mu dám kopačku," říká hlas za kamerou.

Na videu je vidět uniformované policisty, jak si tyto scény natáčí na kamery a mobilní telefony. Diváci z řad policistů se smějí, když vystrašení kluci čekají další instrukce.

Mučení není neobvyklé, tvrdí svědek

Podle deníku SME byly tyto záběry natočeny 21. března. Tvrdí to osoba, která událost oznámila do redakce. Příbuzný oznamovatele je údajně policista a tyto záběry měl uloženy v mobilním telefonu.

"Příbuzný mi tvrdil, že to není nic proti záběrům, na nichž údajně policisté pouštějí na děti psy bez náhubku. Natáčeli to, chlubili se s tím a posílali to dalším lidem. Nechápu, jak je možné, že takoví lidé dělají u policie," říká svědek.

Zatím není jasné, kde záběry vznikly. Chlapci jsou údajně z košického sídliště Luník IX.

Televize TA3 uvedla, že osm policistů bylo přivoláno k 65leté ženě, která ležela na chodníku a tvrdila, že ji okradlo šest Romů. Policisté Romy zadrželi a předvedli je na policejní stanici. Zde se odehrály scény, které je vidět na zmíněných záběrech. Tři ze zadržených Romů byly nezletilé děti.

Policistům hrozí propuštění a obvinění

Slovenský policejní prezident Ján Packa svolal k případu mimořádnou tiskovou konferenci. "Policistům hrozí okamžité propuštění a obvinění z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele," uvedl Packa.

Policejní prezident potvrdil, že případ prověřuje inspekce ministerstva vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám