Hlavní obsah

Havlovo Odcházení ve Filadelfii

Americká premiéra hry Václava Havla Odcházení se má uskutečnit v květnu 2010 ve Wilma Theater ve Filadelfii se slavným hollywoodským hercem v hlavní roli kancléře Riegera. Inscenaci bude režírovat Jiří Žižka, který počátkem 90. let natočil pozoruhodnou televizní verzi Larga desolata.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Manželé Václav a Dagmar Havlovi

Článek

Kvality textu si divadlo ověřilo v únoru na scénickém čtení, kdy se v roli Riegera představil Fahrid Murray Abraham, známý jako Salieri ve filmu Amadeus. V případě úspěchu se předpokládá přesun inscenace na některou newyorskou scénu.

Havlovo Odcházení se koncem měsíce představí ve dvojí podobě v Moskvě. Ve dnech 27. a 28. dubna uvede v Divadle na Tagance svou inscenaci Klicperovo divadlo z Hradce Králové. O den později se na českém zastupitelském úřadě uskuteční prezentace od 90. let již druhé antologie současné české dramatiky v ruských překladech. Pod názvem Odcházení a jiné hry ji vydalo nakladatelství Baltijskije sezony.

Kromě Havlovy novinky do ní pořadatelka výboru Vlasta Smoláková zařadila i Zázrak v černém domě Milana Uhdeho a Landovského text Protentokrát zbohatnem. Křest knihy počítá s projekcí dokumentu Občan Havel, scénickým čtením z Odcházení a besedou s Milanem Uhdem.

Odcházení představí koncem dubna v Praze Slovenské národní divadlo z Bratislavy. Pražská inscenace Davida Radoka se vrátí na jeviště pražské Archy v červnu už ve čtvrté sérii. 

Německojazyčná premiéra se uskuteční 25. dubna v městském divadle v Cáchách a autor se jí hodlá osobně zúčastnit. Bulharská premiéra se připravuje na květen ve městě Ruse. Pravděpodobně v červnu se uskuteční chorvatská premiéra v Záhřebu. V příští sezoně se má Odcházení objevit i v dánském městě Odense a ve Stockholmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám