Hlavní obsah

Neotřelé nápady a výstřednosti světové architektury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architektura vůbec nemusí být vážná a nudná, naopak čas od času se některý tvůrce zblázní a navrhne dům nebo projekt, nad kterým zůstává i rozum stát. Nápaditosti se meze nekladou ani v takto seriózní disciplíně, a proto se můžeme mnohdy při pohledu na zajímavé a netradiční budovy pobavit i rozesmát.

Foto: Profimedia.cz

Záchodový dům zdobí jihokorejské město Suwon

Článek

K neotřelým nápadům jistě patří sídlo Světové záchodové asociace (World Toilet Association General Assembly), jejíž šéf Sim Jae-Duck nechal budovu postavit v originálním tvaru v duchu názvu sdružení. Stojí asi 40 kilometrů jižně od Soulu ve městě Suwon a pod návrhem je podepsán designér Koki-woong.

Foto: Profimedia.cz

Záchodový dům zdobí jihokorejské město Suwon

Záchodový dům zdobí jihokorejské město Suwon.

FOTO: Profimedia

Rezidence z částí Boeingu 747

Podél pobřeží jižní Kalifornie nejsou domy netradičních tvarů žádnou zvláštností. Až se Francie Rehwaldová nastěhuje do nového příbytku v americkém Malibu, bude jediným člověkem v širokém okolí, který žije v domě postaveném z recyklovaných částí letadla Boeing 747.

Rodinný dům navrhl ze starých částí letadla architekt David Hertz. Kompletní stavba se má sestávat z domu a dalších budov, včetně domků pro hosty, správcova příbytku a stodoly.

Rezidence z recyklovaných částí letadla není levnou záležitostí. Letoun, který jako nový stojí 200 miliónů dolarů, byl na skládce k mání za 40 000 dolarů (612 tisíc Kč). [celá zpráva]

Dům, který dokáže shodit střechu jako kabriolet

Londýnským architektům se podařilo vytvořit unikátní stavbu, která respektuje majitelovo přání a koresponduje s jeho momentální náladou. Jde o skleněný dům, který můžete pomocí jediného tlačítka uzavřít pod dřevěný obal. Dřevěný kryt váží dvacet tun a jeho posunutí trvá přibližně šest minut.

Dům, který dokáže shodit střechu jako kabriolet

Za touto geniální myšlenkou stojí architekt Alex de Rijke anglické firmy dRMM Architecture. Dům má především dopřát člověku opravdové souznění s přírodou. Umožní čerpat energii ze slunečních paprsků, na druhou stranu ale své majitele ochrání před sněhovými závějemi.[celá zpráva]

Plovoucí obývák

Němečtí architekti vytvořili plovoucí obývák. Hausbót o rozměrech 4 x 14 metrů je prototyp, který může sloužit jako penzion, byt na vodě nebo prázdninové sídlo.

Plovoucí bydlení není pro každého, ale rozhodně osloví všechny romantiky.

FOTO: www.schwimmhausboot.de

Architektka Flo Florian a její kolega Sascha Akkermann vytvořili loď z modřínového dřeva, na něž nemusí být použita impregnace, protože přirozeně odpuzuje vodu. „Vodní stavby z modřínového dřeva vydrží bez problému 250 let, aniž by bylo nutné dřevo nějak uměle upravovat,“ vysvětluje Akkermann.[celá zpráva]

Německý obchoďák s dírou

Extravagantní tvary nemají ale pouze obytné domy. I nákupní střediska se předhání, které svým designem naláká více návštěvníků. Uprostřed německého Frankfurtu nad Mohanem vznikla futuristická stavba, která upoutává pozornost především soustavou děr a tunelů. Za návrhem stojí renomovaný italský architekt Massimiliano Fuksas.

Děravý dům ve Frankfurtu nad Mohanem Video: Stream.cz

Interiér budovy ozvláštňují prosklené tunely. Návštěvníci se mohou po centru pohybovat spletitými jezdícími schodišti a obdivovat tento architektonický počin z vyhlídek na arkádách.[celá zpráva]

Garsonka na muří nožce

Naopak polští architekti ze studia Front architects se vydali úplně jinou cestou. Vymysleli dům na muří noze pro chronické samotáře. Tvůrci se nechali inspirovat tvary billboardů, které stojí podél cest. K jednotlivé místnosti vedou úzké protipožární schůdky a její výhoda tkví v tom, že na zemi opravdu nezabírá moc místa a umístit celou garsonku můžete v podstatě kdekoliv.[celá zpráva]

Garsonku dle návrhu polských architektů můžeme postavit uprostřed jezera.

FOTO: Front Architect

Chodící dům proti povodním

Ve spolupráci uměleckého sdružení N55 z Dánska a inženýrů z amerického institutu MIT vznikl projekt chodícího domu na nožičkách. Jeho tvůrci tvrdí, že je to skvělý příbytek pro lidi, kteří žijí třeba v záplavové oblasti nebo chtějí utéct před příšernými sousedy.

Dům, který uteče před povodní Video: Stream.cz

Tři metry vysoký dům je poháněn sluneční a větrnou energií a rychlostí lidské chůze je schopen přesunovat se po takřka jakémkoliv terénu. Jsou v něm obývací pokoj, kuchyně, postel, záchod, kamna na dřevo. Nohy ovládá počítač.

Walking house v Kodani

FOTO: Korzo

Prototyp stál v přepočtu 980 tisíc Kč a jeho tvůrci věří, že další chodící domy by se daly postavit za míň. Oivind Slaatto, jenž s nápadem přišel, říká, že ho inspirovali romští kočovníci, které potkal právě v Cambridgeshiru.

Dům na stromě

V Kanadě dávají přednost stromovým obydlím. Originální domky jsou určené pro zavěšení na stromech. Spát v nich mohou až čtyři osoby a dostanete se do nich pomocí spirálovitého schodiště a krátkého provazového můstku.

Zimní pohádka v nevšedním příbytku zavěšeném na stromě.

FOTO: Profimedia.cz

Jde vlastně o svým způsobem něco jako karavan či maringotku, domky jsou mobilní a dají se převážet pomocí auta a stejně tak prostřednictvím helikoptéry. Ekologické koule určené pro meditaci navrhl Tom Chudleigh.

Reklama

Související články

Hundertwasserovy stavby působí trochu přiopile

Vídeňský Hundertwasser Haus je jednou z nejznámějších rakouských architektonických památek. Dílo Friedricha Hundertwassera je však daleko obsáhlejší. Většina...

Výběr článků

Načítám