Hlavní obsah

Polský prezident se přetahuje s premiérem, kdo uvidí v Praze Obamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

O rivalitě mezi polským prezidentem Lechem Kaczyńskim a premiérem Donaldem Tuskem je toho známo dost. V úterý dostaly třenice mezi oběma nejvyššími představiteli severního souseda ČR nový náboj. Prezidentovi se zjevně nelíbí myšlenka, že by měl na víkend do Prahy kvůli návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy cestovat předseda vlády a oznámil, že pojede on. Vládu prý zaskočil. Není to poprvé.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Polský premiér Donald Tusk (vlevo) s prezidentem Lechem Kaczyńskim

Článek

Pojede-li do Prahy Kaczyński, Tusk nedostane příležitost promluvit s Obamou, protože každou zemi má při setkání s prvním mužem USA reprezentovat jedna osoba.

Tusk se během nedělního summitu chtěl především seznámit s plány amerického prezidenta na výstavbu protiraketového štítu ve střední Evropě. O stejném tématu se s Obamou chystal během summitu NATO ve Štrasburku jednat i Kaczyński. Ukázalo se ale, že Obama bude mít čas promluvit s evropskými politiky jen v Praze, napsal v úterý polský list Dziennik.

"Jsem překvapený. Všechno jsme už dohodli. Přemýšlím, co se stalo, že (polský) prezident změnil názor," řekl deníku ministr zahraničí Radoslaw Sikorski.

Kaczyński ale prý do Prahy nejede jen kvůli setkání se šéfem Bílého domu. V Praze se totiž bude jednat nejen o hospodářské krizi, ale i o záležitostech spojených s bezpečností.

Spor má na stole ústavní soud

Liberální Tusk se s euroskeptickým polským prezidentem dlouhodobě pře o to, kdo z nich má zastupovat zemi na unijních vrcholných schůzkách. Polský ústavní soud v pátek odročil rozhodnutí ohledně kompetenčního sporu. Polská ústava stanoví, že vnitřní a zahraniční politiku země řídí vláda. Konzervativní prezident Kaczyński však tvrdí, že zákony mu dávají právo dohlížet na zahraniční politiku.

V polovině října se Kaczyński dostavil do Bruselu, přestože Tusk byl otevřeně proti jeho účasti. Prezident tehdy neváhal najmout letadlo za 40 000 eur poté, co mu vláda odmítla poskytnout některý ze svých letounů.

Reklama

Související články

Obama přijíždí do Evropy

V úterý večer je v Londýně očekáván americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Ekonomickým summitem zemí G20 tam zahájí týdenní cestu po Evropě,...

Výběr článků

Načítám