Hlavní obsah

Obama zřejmě bude bydlet v Hiltonu, promluví z Hradčanského náměstí

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama bude podle všeho ubytován v pražském hotelu Hilton, vyplývá to alespoň z opatření pražské policie, která právě v okolí tohoto hotelu chystá dopravní omezení. Americká ambasáda v úterý také oznámila, že Obama vystoupí se svým projevem na pražském Hradčanském náměstí v neděli v 10 hodin. Velvyslanectví tak ukončilo několik týdnů trvající spekulace o tom, z jakého místa americký prezident v Praze pohovoří.

Článek

Pokud bude Obama skutečně ubytován v Hiltonu, dodrží tak tradici. Právě v tomto hotelu byl ubytován jak Bill Clinton, tak George Walker Bush. 

Pražská policie oznámila, že právě v okolí hotelu Hilton, v blízkosti Kongresového centra Praha a Pražského hradu chystá nespecifikovaná dopravní opatření.

Projev zazní na Hradě

Velvyslanectví oznámilo, že Obamův projev se uskuteční na Hradčanském náměstí a prezident bude mít za svými zády pražské panorama.

"Bude to jediné veřejné vystoupení během jeho cesty po Evropě. Všichni jsou srdečně zváni," uvedla ambasáda v tiskovém prohlášení.

O tom, odkud Obama projev pronese, se dlouhodobě spekulovalo. Zmiňovala se místa jako Palachovo náměstí, Novotného lávka, park na Smetanově nábřeží. Americká strana nakonec zvolila Hradčanské náměstí přímo na Hradě.

Po projevu by se měl americký prezident přesunout do Kongresového centra, kde se bude konat vrcholné setkání špiček EU a USA. Souvislosti s tímto setkáním a Obamovou návštěvou čekají hlavní město rozsáhlá dopravní omezení.

Havel přiznal, že napsal zvací dopis

Bývalý prezident Václav Havel v úterý potvrdil, že napsal Obamovi dopis, v němž jej požádal, aby do České republiky dorazil. "Psal jsem mu dopis, kde jsem se přimlouval za to, aby přijel sem, a vysvětloval jsem, jak by to bylo důležité z různých důvodů," doplnil Havel s tím, že si není jist, jakou měrou tím Obamovo rozhodnutí ovlivnil.

Český exprezident bude zřejmě jediným z českých představitelů, který si s Obamou promluví mezi čtyřma očima.

Reklama

Související články

Evropské nadšení z Obamy opadá

Entuziasmus sdílený milióny lidí po zvolení Baracka Obamy prezidentem Spojených států začal v některých evropských zemích vadnout, paradoxně několik dní před...

Obama přijíždí do Evropy

V úterý večer je v Londýně očekáván americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Ekonomickým summitem zemí G20 tam zahájí týdenní cestu po Evropě,...

Výběr článků

Načítám