Hlavní obsah

Čínský Brilliance BS4 neuspěl v nárazových testech

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínské automobily, které se pomalu dostávají i do většiny evropských zemí, jsou sice levné, ale nízká cena se projevuje i mnoha negativy. Například mizernou pasivní bezpečností, která je typická pro většinu čínských aut. Německý autoklub ADAC otestoval vůz Brilliance BS4.

Článek

Nárazový test byl proveden podle metodiky, kterou používá nezávislá organizace Euro NCAP. Při nárazech zepředu a z boku v předem stanovené rychlosti se hodnotí tři hlavní kritéria: ochrana posádky, ochrana dětí a ochrana chodců. Kromě toho testované vozy získávají hvězdičky za přítomnost elektronických pomocníků, například systému ESP apod.

Čínský model Brilliance BS4 by podle přísné metodiky Euro NCAP nezískal ani jednu hvězdičku (výsledek nicméně nedopadl tak katastrofálně jako u testu modelu Brilliance BS6 v roce 2007).

Boční náraz strukturu karoserie příliš nenarušil

FOTO: ADAC

Při nárazu zepředu se roztrhla podlaha a spodní část přístrojové desky by posádku ohrozila ostrými hranami. Špatně umístěný airbag ve volantu by poranil hrudník řidiče. Lépe dopadl boční náraz, při kterém se struktura karoserie nijak zvlášť nedeformovala. Dobrou ochranu při bočním nárazu poskytly i boční vzduchové vaky, nicméně i tak ADAC zaznamenal zvýšené riziko poranění břicha cestujících.

Pokud by měl testovaný Brilliance stabilizační systém, připomínač nezapnutých bezpečnostních pásů a omezovač rychlosti, který je pro bezpečnost zbytečný, získal by tři hvězdičky. Je tedy vidět, že čínské automobilky se učí rychle, stále je to však pro náročný evropský trh málo. Uvidíme za pár let.

Reklama

Související články

FRANKFURT: Čínský Brilliance

Tak přece jen přijeli. A přesně v opačném gardu, než původně avizovali. Čínská automobilka (doslova) China Automobile se svými vozy CEO a UFO se objevila,...

Levné automobily z Asie zaplaví Evropu

Ženevský autosalon nebyl nacpaný jen velkými a drahými automobily, ale objevila se tu spousta značek, které se zaměřují na nejlevnější vozy. Dokonce...

Výběr článků

Načítám