Hlavní obsah

Automobilka Tesla představila nový elektromobil

Aktualizováno

Americká společnost Tesla Motors představila nový rodinný elektromobil, který podle ní bude prvním elektrickým vozidlem uzpůsobeným pro jízdu na dálnici a současně dostupným pro většinu motoristů. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Nový automobil s názvem Model S bude stát 49 900 dolarů (zhruba milión korun).

Článek

Nový automobil s názvem Model S bude stát 49 900 dolarů (zhruba milión korun). Jeho výroba by měla být zahájena ve třetím čtvrtletí roku 2011 v Kalifornii, montovat firma plánuje 20 000 vozů ročně. Automobil bude v základní verzi vybaven baterií, díky které na jedno nabití ujede 160 mil (257 kilometrů). Maximální rychlost vozu bude 209 kilometrů za hodinu.

FOTO: ČTK/AP

Foto: Reuters

FOTO: Reuters

Jak připomněla CNN, automobilka přichází s plánem na výrobu nového vozu v době, kdy jiné společnosti skomírají, omezují výrobu a propouští. Tesla Motors by potenciálně mohla díky výrobě Modelu S vytvořit až stovky nových pracovních míst.

Společnost Tesla již prodává sportovní elektromobil Roadster, ten si však vzhledem k ceně 109 000 dolarů (2,2 miliónu korun) pořizují pouze velmi bohatí lidé, například guvernér Kalifornie a bývalý herec Arnold Schwarzenegger či spoluzakladatelé internetové společnosti Google Sergey Brin a Larry Page. Model S má ale za úkol oslovit širší skupinu spotřebitelů.

Foto: Reuters

Model RoadsterFOTO: Reuters

Elektromobily si získávají pozornost automobilek kvůli rostoucím obavám spotřebitelů ohledně životního prostředí a cen benzínu. Největší americká automobilka General Motors plánuje příští rok uvést na trh elektromobil Chevrolet Volt, jeho výroba však bude zpočátku činit pouze 10 000 vozů ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám