Hlavní obsah

Obama se s Klausem sejde v neděli ráno, pohlídá ho 4000 policistů

– Praha • Aktualizováno

Na bezpečnost amerického prezidenta Baracka Obamy bude v Praze příští víkend dohlížet celkem 4000 policistů. Kromě pořádkových a dopravních policistů bude v ulicích i antikonfliktní tým. Nejvíce policistů bude v místech, kudy pojede prezidentská kolona. Pokud bude právě kolona projíždět, bude v místě i omezena doprava. Obama do Prahy dorazí v sobotu v podvečer, v neděli ráno se sejde s prezidentem Václavem Klausem.

Článek

Po návštěvě na Pražském hradě by mohl následovat očekávaný Obamův projev v historickém centru. Následně by se americký prezident a evropští politici sešli na schůzce v Kongresovém centru Praha. Naplánováno je i setkání s exprezidentem Václavem Havlem. Obama se během návštěvy Prahy sejde i s premiérem Mirkem Topolánkem.

Praha podobně jako za návštěvy George W. Bushe zažije malé manévry. Už od pátku bude uzavřeno  Kongresové centrum, kde bude probíhat zasedání ministrů EU. Opatření se nedotknou jen provozu aut ale i lidí, kteří používají stanici metra Vyšehrad. Ta bude v provozu, ale bude možné jít jen na lávku přes Nuselský most a směrem na Pankrác. Směrem k budově Kongresového centra budou cesty uzavřeny. 

Omezen bude i provoz v okolí Pražského hradu, kam půjde Obama na návštěvu a u hotelu Hilton, kde by měl být ubytován.

Kromě policistů, které nasadí Česko, si Obama přiveze svůj vlastní bezpečnostní tým. Jeho první část dorazila do Prahy už tento týden.

Americký prezident do Prahy přiletí v sobotu pozdě odpoledne, město opustí v neděli odpoledne. Do České republiky se chystá po návštěvě summitu G20 v Londýně a summitu NATO ve Francii a Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám