Hlavní obsah

Čína nikdy nepřijme západní demokracii, řekl šéf parlamentu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

V Číně nikdy nebude demokracie západního stylu se spektrem politických stran. Při svém pondělním projevu na výročním sjezdu vládnoucí strany v Národním lidovém kongresu to řekl parlamentní šéf Wu Pang-kuo.

Článek

Wu řekl, že Čína se nechá inspirovat u všech kultur, namísto, aby jen kopírovala Západ. Vedoucí úloha komunistické strany by podle něj měla být posílena a současný správný politický směr udržen.

„Nikdy nebudeme jednoduše kopírovat systém západních zemí, ani nezavedeme systém více stran, které se v úřadu střídají,“ řekl druhý muž komunistické strany hned po prezidentu Chu Ťin-taovi.

Britská stanice BBC uvedla, že zatímco Wu jasně odmítl volání po liberalizaci čínské politické scény, stojí před vládnoucí stranou letos hned několik výzev. Kromě dopadů ekonomické krize, rostoucí nezaměstnanosti migrujících dělníků a tudíž i hrozbě sociálních nepokojů to budou protesty v souvislosti s úterním 50. výročím protičínského povstání v Tibetu a 20. výročí protestů na Náměstí nebeského klidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám