Hlavní obsah

Spisovatel: vojáci rozsekali prezidenta Guineje-Bissau na kousky

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BISSAU

Krvavé detaily smrti dvou nejvyšších představitelů africké Guineje-Bissau zprostředkoval médiím světoznámý spisovatel Frederick Forsyth. Podle něj byla smrt prezidenta Joaa Batisty „Nino“ Vieiry krutou pomstou.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Zabitý prezident Guineje Bissau Joao Bernardo Vieira

Článek

Forsyth, který shodou okolností pobývá v metropoli Bissau, řekl BBC, že vojáci na prezidentovo sídlo zaútočili raketomety krátce poté, co budovu na naléhání angolského diplomata opustila prezidentova manželka, Vieira údajně utéci odmítl.

Když se budova po střelbě zhroutila a z oblaku prachu před ní se vynořil hlouček lidí včetně prezidenta, vojáci po něm začali pálit. Vieira upadl, ale údajně byl jen zraněn. Útočníci jej podle Forsytha odvlekli do nedalekého domu jeho tchýně a tam jej mačetami „rozsekali na kousky“.

Autor detektivek, mimo jiné Den pro Šakala, v Guinei-Bissau sbíral materiál pro další romány.

Přiznal se k nedělnímu zabití armádního generála

Podle britského konzula Jana van Mainena jsou ulice města liduprázdné, agentura AFP ale píše, že život se vrací do normálních kolejí - jsou otevřeny obchody a školy, fungují úřady. Premiér Raimundo Pereira, který v souladu s ústavou po Vieirovi převzal nejvyšší pravomoci, vyhlásil v zemi sedmidenní státní smutek. Ve zdůvodnění se přitom hovoří o obou vraždách - pondělní smrti prezidenta a nedělním atentátu na jeho rivala, šéfa armády generála Tagmeho Na Waieho. Ten byl zabit podobným způsobem - rozstřílením budovy generálního štábu.

„Viděli jsme své vůdce umírat už několikrát, tady je to normální,“ popsal náladu mezi lidmi pro AFP Braima Camara, reportér zavřeného Radia Pindiquiti. Podle něj obyvatelé neměli prezidenta ve zvláštní oblibě, spíše naopak. Vojáci jej prý zabili poté, co se přiznal k odpovědnosti za smrt generála Waiea. Vieira vládl zemi s krátkou přestávkou od roku 1980 původně jako diktátor, poté jako šéf pučistů a nakonec jako zvolený prezident.

Do Bissau mířila v úterý pětičlenná delegace západoafrického společenství ECOWAS a také zástupci Africké unie. „Tyto dvě smrti jsou krokem zpět a my budeme trvat na dodržení ústavního pořádku,“ řekl šéf ECOWAS Mohamed ibn Chambas. Úřadující prezident Guineje-Bissau přitom už v pondělí prohlásil, že ústavnost bude zachována a obě vraždy vyšetřeny.

Senegalský prezident mezitím poslal pro vdovu po Vieirovi a jejich děti letadlo.

V pozadí událostí minulých dní může být podle BBC dlouholetá rivalita mezi vojáky a autoritativním Vieirou, ale i etnické nepřátelství. Vieira byl příslušníkem menšinového etnika Pepelů, Waie stejně jako jeho pravděpodobní mstitelé patřil k většinovým Balantům. Waie údajně v lednu o vlásek unikl atentátu, zřejmě zosnovanému prezidentem. Vieira si generála povolal k okamžité konzultaci, ten však měl podezření a v připravené koloně aut nejel. Kolona byla poté cestou přepadena. Waie byl už v 80. letech Vieirou poslán do vyhnanství.

Reklama

Související témata:

Související články

V Guineji-Bissau zastřelili prezidenta

Vzbouření vojáci v pondělí zastřelili prezidenta Guineje-Bissau Joaa Bernarda Vieiru. Jen několik hodin předtím byl zastřelen náčelník štábu. Smrt prezidenta...

Výběr článků

Načítám