Hlavní obsah

Finanční trhy znovu hledají dno, Dow Jones se vrátil do roku 1997

Poprvé od roku 1997 se na Wall Streetu dostal index Dow Jones pod hranici 7000 bodů. I další indexy finančního trhu zaznamenávají několikaletá minima. Rychlý sestup zaznamenaly i evropské trhy.

Článek

S burzami otřásla zpráva o záchranném balíčku pro pojišťovací společnost AIG ve výši 30 miliard dolarů. AIG přitom přiznala ztráty ve výši 61 miliard dolarů. Společnost přitom už dostala finanční pomoc ve výši 151 miliard dolarů, což je nejvíce, co kdy nějaká americká společnost od vlády obdržela.

Druhou špatnou zprávou pro pondělní obchody byla informace, že hrubý zisk největší evropské banky HSBC za loňský rok klesl o 18 procent a banka vydá nové akcie za 12,5 miliardy liber. Podle analytiků je to signál, že tato britská banka má vážné problémy.

Špatné výhledy ovlivňují i informace o poklesu průmyslové výroby v eurozóně v průběhu února. Na konci obchodování se tak britský index FTSE 100 propadl o 5,3 %, německý Dax o 3,5 % a francouzský Cac 40 ztratil 4,7 %.

Podobné poklesy vykázaly i asijské indexy. Poklesy výroby v asijských exportních ekonomikách - především v Číně a Jižní Korei - obavy z dalšího vývoje dále prohlubují.

"Americký trh se potápí hloub a hloub a my stále usilovně hledáme dno,“ popsal situaci John Mar, jeden z manažerů společnosti Daiwa Securities SMBC Co.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražská burza se opět hroutí

Akciové trhy se opět otřásají. Pražská burza se krátce po zahájení středečního obchodování propadla o čtyři procenta. Index PX se klesl na 721,8 bodu. Kromě...

Výběr článků

Načítám