Hlavní obsah

V Guineji-Bissau zastřelili prezidenta

BISSAU

Vzbouření vojáci v pondělí zastřelili prezidenta Guineje-Bissau Joaa Bernarda Vieiru. Jen několik hodin předtím byl zastřelen náčelník štábu. Smrt prezidenta měla být odvetou právě za smrt náčelníka štábu. Armáda ale popírá, že by šlo o puč.

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Zastřelený prezident Guineje Bissau Joao Bernardo Vieira

Článek

"Prezidenta Vieiru zabila armáda. Když se pokoušel utéci ze svého domu, byl napaden skupinou vojáků blízkých náčelníkovi štábu Tagmemi Na Waiovi,“ řekl mluvčí armády Zamora Induta.

Obvinil Vieiru, že byl odpovědný za smrt náčelníka štábu. Ten zemřel v neděli při útoku na sídlo štábu. Armádní jednotky oblast uzavřely a pátrají po útočnících.

Vieirovu manželku a rodinu armáda přepravila do kanceláří OSN. 

V hlavním městě Bissau je po celý den slyšet sporadická střelba. Obchody jsou zavřené stejně jako školy. Armáda nařídila dvěma místním rozhlasovým stanicím, aby ukončily vysílání, v posledním projevu ale popřela, že by šlo o puč. Zdůraznila, že bude ctít ústavu.

Loni v listopadu se ale vzbouření vojáci pokusili v zemi o převrat, napadli prezidentský palác, ale byli odraženi. Chudá africká země má dlouhou tradici převratů. Je jednou z tranzitních zemí pro dopravu kokainu do Evropy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám