Hlavní obsah

Indie obvinila teroristu z Bombaje z vedení války

Novinky, rei
DILLÍ

Indická policie obvinila jediného přeživšího muže, který se skupinou devíti dalších v listopadu několik dní terorizoval centrum Bombaje. Úřady Pákistánce Muhammada Adžmála Kasaba obvinily z vedení války proti Indii. Při vícedenním obléhání několika exponovaných bombajských budov zemřelo přes 170 lidí.

Článek

Světové agentury uvedly, že spis s obviněními proti Kasabovi a 19 dalším osobám má tisíce stran, na kterých se jim dokazuje řada trestných činů od poškozování veřejného majetku po vraždu a pokus o ni. Kasabovi, obviněnému i z vedení války, hrozí trest smrti. Mezi obviněnými je sedm Pákistánců, zbytek jsou indičtí občané.

Kasab se před soudcem neukázal, jen dvojice Indů Fahím Ansárí a Sabahudin, kteří jsou obviněni z rekrutování a cvičení atentátníků. Ansárí před nedávnem obvinil americkou FBI, že ho její agentka při výslechu znásilnila, čímž ho mučila, protože urazila jeho muslimskou víru.

Důkazy obžaloby se zakládají na zjištěních indických vyšetřovatelů, která Pákistán ne zcela uznává. Islámábád odmítá nařčení Indie, že se na útocích podílely i jeho bezpečnostní služby. Připustil ale, že s útoky byli spojení někteří Pákistánci a útok byl v Pákistánu částečně naplánován.

Indové si myslí, že organizátorem akce byla pákistánská organizace Laškar-i-Taibá. Ta to popřela. Pákistán obvinil devět svých občanů, šest z nich se podařilo zatknout. Indii je však Pákistánci vydat nehodlají - budou souzeni doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentátník z Bombaje pochází z Pákistánu

Mohammed Amir Kasab (24), jediný účastník listopadových atentátů v indické Bombaji, který přežil zásah indických bezpečnostních sil, má pákistánské občanství....

Výběr článků

Načítám