Hlavní obsah

Čína přechodně uzavře Tibet zahraničním turistům

PEKING

Turisté, kteří se začátkem března chtěli vydat do Tibetu, mají smůlu. Čína se ho totiž v té době chystá uzavřít. Má se tak stát už před 10. březnem, tedy dnem 50. výročí ozbrojeného protičínského povstání, po jehož potlačení tibetský vůdce dalajláma uprchl do Indie. S odvoláním na cestovní agentury a hotelové služby to oznámila agentura AFP.

Foto: Jan Rychetský, Právo

Tibet

Článek

Čínské úřady prý už požádaly cestovní kanceláře, aby přestaly organizovat výlety a zájezdy pro cizince až do 1. dubna. Potvrdily to i hotely ve Lhase, metropoli Tibetu, jakož i zdroje v sousední čínské provincii, odkud se pravidelně organizují výlety do Tibetu. Jedinou neznámou prý je, od kdy bude tento zákaz platit.

Letos na 10. března připadá 50. výročí protičínského povstání. Připojila se k němu celá místní tibetská armáda, která měla asi 3000 mužů. Povstání bylo krvavě potlačeno čínskými vojáky a dalajláma uprchl do Indie následován 100 000 stoupenci. Čínská vláda až v 80. letech přiznala, že při povstání bylo zabito na 87 000 Tibeťanů.

Čínské úřady pravidelně zakazují vstup do Tibetu cizincům vždy, když se situace v regionu sebeméně vyostří. U příležitosti březnového výročí uzavírá Tibet každý rok. Loni po březnových násilnostech ve Lhase nechala Tibet uzavřen až do června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám