Hlavní obsah

VIDEO: KLDR plánuje vynést do vesmíru satelit, podle USA blafuje

– PCHJONGJANG • Aktualizováno
Novinky, rei

Severní Korea oznámila záměr vstoupit do vesmíru. Na oběžnou dráhu plánuje vynést komunikační satelit. Jižní Korea a Spojené státy se domnívají, že jde o zastírací manévr před připravovaným testem rakety dlouhého doletu.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Článek

KLDR neuvedla datum plánovaného vypuštění satelitu, oznámila pouze, že to pro zemi bude významný krok na cestě mezi mocnosti. Stanice BBC upozornila, že už v roce 1998, kdy komunistický režim vyzkoušel raketu Teapodong-1, tvrdil, že na oběžnou dráhu vypustil satelit.

Start rakety, která má satelit vynést, se plánuje z odpalovacího zařízení Musudan-ri na severovýchodě země, kde KLDR v roce 2006 otestovala střelu dlouhého doletu Taepodong-2. Test se ale nezdařil. Jihokorejci potvrdili, že satelity zaznamenaly u základny zvýšenou aktivitu. Spolu s Američany se domnívají, že se schyluje ke zkoušce číslo dvě. USA se obávají, že raketa může mít dolet až 6700 kilometrů a bude tedy schopná zasáhnout Aljašku či Havaj.

Jihokorejská vláda v pondělí zveřejnila zprávu, která tvrdí, že KLDR loni rozšířila své armádní programy, zmodernizovala výcvik zvláštních jednotek, rozšířila námořnictvo, posílila ponorky, vyvinula nová torpéda a raketu středního doletu schopnou zasáhnout třeba americké základny na Guamu.

Reklama

Související články

KLDR zrušila všechny smlouvy s Jižní Koreou

Severní Korea v pátek oznámila, že odstupuje od veškerých politických a vojenských smluv, které má se svým jižním sousedem. Jižní Korea prý vůči komunistickému...

Výběr článků

Načítám