Hlavní obsah

Jižní Korea: KLDR přezbrojuje a ohrožuje základny USA

– SOUL
Novinky, rei

Severokorejský komunistický režim v loňském roce rozšířil své armádní programy, varovalo v pondělí jihokorejské ministerstvo obrany. Podle něj KLDR zmodernizovala výcvik zvláštních jednotek a nasadila novou střelu středního doletu. Ta by byla schopná zasáhnout i americké základny v Tichomoří, napsal server CNN.

Foto: Kyodo, Reuters

Severní Korea má jednu z největších armád na světě.

Článek

Raketa má podle zprávy jihokorejské vlády dolet asi tři tisíce kilometrů, což podle CNN ohrožuje americké základny v oblasti ostrova Guam. Výroční vládní dokument, opožděný o několik týdnů, uvádí, že severokorejská armáda čítá 1,2 miliónu příslušníků a představuje vážnou hrozbu.

Režim Kim Čong-ila podle zprávy nedávno rozšířil námořnictvo, posílil ponorky a vyvinul nová torpéda. Zároveň byl rozšířen výcvikový program speciálních jednotek. KLDR se měla inspirovat taktikou Američanů v Iráku a Afghánistánu.

Vztahy mezi oběma Korejemi jsou znovu na bodu mrazu. Komunistický Sever nedávno oznámil, že ruší veškeré dohody s Jižní Koreou a varoval, že Korejskému poloostrovu hrozí válka. USA a Jižní Korea se domnívají, že se Pchjongjang připravuje zkoušku střely dlouhého doletu Teapodong-2. KLDR raketu Teapodong vyzkoušela už v roce 2006, avšak neúspěšně. Předpokládaný dolet střely je asi 6 700 kilometrů, což by Severokorejcům umožnilo zasáhnout Aljašku či Havaj.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová minulý týden označila severokorejský jaderný program za nejnaléhavější hrozbu míru a stabilitě v severovýchodní Asii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám