Hlavní obsah

Ženě napadené šimpanzem mohou nabídnout transplantaci obličeje

– NEW YORK
Novinky, CNN,

Lékaři na klinice v americkém Clevelandu zvažují, že ženě, kterou minulé pondělí napadl šimpanz, možná transplantují obličej. Lidoop jí způsobil tak vážná zranění v obličeji a na pokožce hlavy, že si nejsou jisti, zda je budou schopni vyřešit běžnými metodami plastické chirurgie.

Článek

Pětapadesátiletá Charla Nashová leží od čtvrtka na špičkové clevelandské klinice v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Podle chirurga Daniela Alama z odělení obličejové a plastické chirurgie „utrpěla vážné zranění na obličeji, pokožce hlavy a na rukou“. O transplantaci obličeje se spekuluje, protože právě tato klinika provedla první transplantaci obličeje v USA. Alam byl v týmu chirurgů, kteří ji prováděli.

Mluvčí nemocnice ve čtvrtek po převozu pacientky řekla, že je zatím příliš brzo říci, zda je žena skutečně kandidátkou na transplantaci obličeje a že ta je až poslední možností, ke které by se sáhlo v případě, že by jiné metody léčby nebylo možné použít.

Alam uvedl, že bude ještě týden trvat, než bude definitivně určen rozsah zranění. Podle toho se pak naplánuje léčba. "Podle situace pak můžeme ženě skutečně nabídnout i transplantaci obličeje," řekl s tím, že ale rozhodnutí nemůže předjímat. Žena prodělala osmihodinovou operaci obličeje hned po útoku primáta. 

:.Zdrcená majitelka šimpanze Sandra Heroldováfoto: ČTK/AP

Nashovou napadl minulé pondělí 14letý šimpanz Travis, který patřil její kamarádce, sedmdesátileté Sandře Heroldové. Ta ji požádala, aby jí opici, která utekla z domu, pomohla chytit. Šimpanz ale na ženu skočil začal ji kousat a trhat.

Americká policie zastřelila šimpanze. Zdroj: Stream

Když Heroldová viděla, co dělá Travis její přítelkyni, tak zavolala policisty a sama se na primáta vrhla, mlátila ho lopatou a bodala nožem. Přivolaní policisté pak šimpanze zastřelili.

:.Sandra Heroldová se šimpanzem na archivním snímkufoto: ČTK/AP

U šimpanze se do té doby neobjevily sklony k násilí, hrál dokonce v reklamách na colu a Old Navy. Heroldová šimpanze vychovávala jako svého syna a spali spolu.

Vtip o mrtvém šimpanzovi ohrožuje televizi Fox

Bulvární list New York Post uveřejnil vtip, který spojuje případ zastřelení agresivního šimpanze s americkým prezidentem Barackem Obamou, který prosadil miliardové protikrizové stimulační balíčky.

Mnozí vtip vnímali rasisticky, v XIX. století se objevovaly názory, že černoši mají blíže k šimpanzům než bělochům. Deník se za vtip omluvil. Podle něj nešlo o rasismus, ale kritiku stimulačního balíčku ve výši přes 800 miliónů dolarů.

:.Černošští aktivisté protestují před sídlem News Corporation.foto: Reuters/Brendan McDermid

Významná organizace pro rovnost jiných ras NAACP ale v sobotu požadovala, aby New York Post okamžitě popustil Seana Delonase, který je autorem vtipu i jeho nadřízeného. Pokud tak redakce neučiní, NAACP zorganizuje protesty proti listu i dalším akvizicím mateřské společnosti News Corp včetně televize Fox. NAACP tvrdí, že vtip byl nepřímou výzvou k zabití prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám