Hlavní obsah

Obama bude šetřit na válce v Iráku, chce snížit rozpočtový deficit

Americký prezident Barack Obama chce snížit rozpočtový deficit Spojených států na polovinu do roku 2013, kdy skončí jeho mandát. Ušetřit chce zejména díky nižším výdajům na válku v Iráku a příjmy chce zvýšit na daních nejbohatších Američanů. Uvedl to v noci na neděli nejmenovaný zdroj z Obamova týmu.

Foto: Jim Bourg , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Obamův rozpočtový návrh na fiskální rok, který začne letos v říjnu, počítá ještě s deficitem 1,3 biliónu dolarů tak, jak ho prezident zdědil po svém předchůdci Georgi W. Bushovi. Do roku 2013 ale chce Obama deficit snížit na 533 miliard. Nyní tak schodek představuje 9,2 procenta výkonu celé ekonomiky a za čtyři roky by měl klesnout na tři procenta.

"Nemůžeme dosáhnout stabilního růstu s deficitem mimo kontrolu," řekl Obama ve svém týdenním rozhlasovém a internetovém projevu, který naznačil jeho záměry.

Obama předloží své ambiciózní cíle na summitu v Bílém domě, který pořádá v pondělí. Během týdne pak bude jeho administrativa prezentovat shrnutí Obamova prvního rozpočtu pro fiskální rok 2010.

Kvůli světové ekonomické krizi, kterou ale spustili zadlužení Američané sami, přicházejí v USA o místa statisíce lidí. Obama proto zařadil posílení ekonomiky na první místo mezi svými prioritami. A připouští, že jeho úspěch či neúspěch v této oblasti bude charakterizovat celé jeho konání v úřadu, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám