Hlavní obsah

Maďarsko zvažuje přijetí vězňů z Guantánama

Právo, ivi
BUDAPEŠŤ

Maďarsko je připravené přijmout několik vězňů z americké věznice Guantánamo, kde Spojené státy zadržují osoby podezřelé z terorismu. Vyplývá to z prvního oficiálního jednání mezi představiteli USA a Maďarska, které se uskutečnilo v Budapešti.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

Američané po jednání zdůraznili, že se nejednalo o žádost z jejich strany, ale o nabídku ze strany Maďarska. Maďarská ministryně zahraničí Kinga Gönczová označila jednání za důležitý krok, aby bylo možné zmíněnou věznici na Kubě uzavřít.

Zatím není jasné, kolik vězňů z Guantánama je Maďarsko ochotné přijmout. Podle ministryně půjde pouze o osoby, které budou zbaveny obvinění z terorismu, ale nebudou se moci vrátit do své vlasti, kde by jim hrozilo nebezpečí.

Šéfka maďarské diplomacie uvedla, že až se vytvoří taková kategorie vězňů, Washington může kontaktovat Budapešť. Půjde o nevinné lidi, takže se mohou volně pohybovat. Gönczová připustila, že Maďarsko proto musí ještě skonzultovat tento krok s členskými státy Schengenu.

Teroristické útoky nehrozí, míní bezpečnostní expert

Maďarská opozice okamžitě varovala, že vězni podezřelí z terorismu mohou ohrozit bezpečnost země. "Jsme pro uzavření věznice, ale bezpečnost obyvatel Maďarska je pro nás důležitější," argumentoval András Cser-Palkovics za opoziční stranu FIDESZ.

Bezpečnostní expert Péter Tálas obavy opozice nesdílí. "Bylo by to určité riziko, ale neznamenalo by to, že naše země by se stala terčem případných teroristických útoků," uvedl Tálas.  

Reklama

Výběr článků

Načítám