Hlavní obsah

Vládní protikrizový plán vzali poslanci nakonec na vědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Poslanci se v pátek vrátili k diskusi o národním protikrizovém plánu, jak jej Sněmovně ve středu prezentoval premiér Mirek Topolánek. Opoziční zákonodárci kritizovali kabinet za nečinnost a podceňování situace. Návrh usnesení, aby byl protikrizový plán vrácen kabinetu k dopracování, však ve Sněmovně neprošel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek při rozhovoru s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem.

Článek

Sněmovna nakonec pouze schválila, že bere vládní plán na vědomí. Neprošel tak návrh opozice, která prosazovala usnesení vyzývající vládu k dopracování materiálu. Sociální demokraté neuspěli ani s požadavkem, aby Sněmovna konstatovala, že vláda krizi podcenila a svou liknavostí negativně ovlivnila ekonomický vývoj v ČR.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka během jednání několikrát zopakoval, že vláda na krizi zareagovala opožděně a hrozbu ještě loni v říjnu bagatelizovala. "Díky nečinnosti a pasivitě vlády přišlo v lednu o práci skoro 50 tisíc lidí, toto osudové zpoždění už není možné dohnat," řekl.

Do kabinetu se opřel i rebelující poslanec ODS Vlastmimil Tlustý. Ten nejprve zopakoval ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi několik jeho výroků z konce loňského roku, kdy ministr odmítal hovořit o krizi a následně označil vládní protikrizový plán za pozdní a nedostatečný.

Vládní návrh označil Tlustý za "dřevěný plůtek", zatímco protikrizové návrhy ČSSD pojmenoval "plůtek proutěný".

Premiér kritiku odmítl

"To naše opatření je dostatečně hluboké v dané chvíli, dostatečně efektivní, dostatečně včas," řekl premiér Mirek Topolánek.

Vláda podle něj navrhuje kroky exekutivní i legislativní, aby okamžitě a velmi rychle zafungovaly. "A ony fungovat budou," zdůraznil premiér. Odmítl s odkazem na první patnáctku už přijatých opatření "známý mýtus", že vláda na krizi zareagovala pozdě.

Ještě před debatou o protikrizovém plánu poslanci poslali do závěrečného třetího čtení novelu zákona o dani z přidané hodnoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám