Hlavní obsah

Mrština si všechno rozmyslel, z ČSSD nevystoupí

– PRAHA • Aktualizováno

Bývalý šéf ČSSD v Královéhradeckém kraji Miloslav Mrština, který je v poslední době spojován s neprůhlednými dotacemi na veřejný dům v Náchodě, ze strany nevystoupí, i když to minulý týden slíbil na grémiu soc. dem. Dle vlastních slov o víkendu změnil názor. Ve čtvrtek to řekl Radiožurnálu.

Foto: ČTK

Miloslav Mrština (ČSSD)

Článek

"Když jsem se dozvěděl v pátek a v sobotu ještě další jiné věci, že se nejedná o útok jen na mě, ale možná i na někoho jiného, tak jsem se rozhodl, že v žádném případě nebudu ustupovat lidem, kteří takhle manipulují média, a členství si zatím nepozastavím," uvedl Mrština. O rozhodnutí už podle svých slov informoval předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. "Řekl mi: Je to tvoje rozhodnutí," popsal reakci stranického šéfa.

Paroubek však v tiskovém prohlášení tvrdí něco jiného. "Jsem zaskočen a hluboce zklamán změnou názoru Miloslava Mrštiny, který se jak před politickým gremiem ČSSD, tak v písemném vyjádření před veřejností i v televizích, rozhodl do doby, než se očistí ze všech nařčení, pozastavit své členství v ČSSD. Od takového nečestného a pokryteckého jednání se distancuji a je to bohužel další signál o naprostém morálním selhání pana Mrštiny. Z mého pohledu již není pan Mrština členem ČSSD," uvedl Paroubek.

Členství může Mrštinu zbavit pouze jeho organizace, i tuto možnost připustil, je však přesvědčen, že by to jeho straničtí kolegové neudělali.

Místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka trvá na tom, že by měl Mrština členství v ČSSD pozastavit. „Myslím, že by soc. dem. pomohlo, kdyby pan Mrština své členství pozastavil, vyřešil si svůj problém, požádal o nové lustrační osvědčení. Pak si myslím, pokud svůj problém vyřeší, tak by se mohl do soc. dem. vrátit,“ řekl Novinkám. „Myslím, že on sám tuší, že toto není nejlepší cesta,“ dodal k Mrštinově oznámení nepozastavit členství.

Podezřelé dotace

Mrština, který byl několik let šéfem ČSSD v Královéhradeckém kraji a členem předsednictva strany, dostal před volbami v roce 2006 od ministerstev vedených členy ČSSD státní příspěvky ve výši 5,2 miliónu korun. Peníze pak údajně použil na přestavbu veřejného domu Vyhlídka, který vlastnil v Náchodě.

Vedení ČSSD se proti těmto informacím ohradilo a oznámilo, že zvažuje podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

Podle ředitele hradeckého úřadu práce Martina Horáka dotace téměř čtyř miliónů korun na projekt zaměstnání zdravotně postižených byla v pořádku. Mrštinův projekt podle něj patřil mezi nejúspěšnější podobné akce na podporu zaměstnanosti v kraji. Žádné peníze z dotace podle Horáka nešly na rekonstrukci Mrštinova hotelu Vyhlídka v Náchodě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám