Hlavní obsah

Egypťan Abdel-Wahed El-Wakil získal cenu za klasickou islámskou architekturu

Novinky, Kristýna Křížová

Nejvýznamnější světové ocenění pro současné tradicionalistické architekty - Driehausovu cenu získal architekt egyptského původu Abdel-Wahed El-Wakil. Prestižní cena Richarda Driehause byla letos spojena s dosud nejvyšší finanční odměnou - 200 000 dolarů. Čím je tato islámská architektura tak výjimečná? Podívejte se.

Článek

Architekt Abdel-Wahed El-Wakil se narodil roku 1943 v Káhiře, s Egyptě se naučil tradičním řemeslům a technologii klenutí z hlíny a cihel bez železobetonu.

Architektura pro chudé bez železobetonu

Jaký měl důvod stavět takové stavby? Po druhé světové válce totiž byl nedostatek materiálů, a tak se jeho učitel naučil stavět bez železa, inspiroval se architekturou starých národů, které stavěly jen z hlíny a bahna, a Abdel-Waded se od něj tuto technologii zdění naučil, a také ji pak později přednášel.

.: Východní architektura vyniká nádhernými mozaikami.foto: Univerzita Notre Dame

Zanedlouho tento architekt egyptského původu získává velké zakázky v Saúdské Arábii, navrhuje aristokratické rezidence a státní mešity v klíčových centrech a jeho původní vize dělat architekturu pro chudé nabývá širších rozměrů.

Tato architektura ctí tradiční arabský styl a používá klasických materiálů - vše je ale vytvořeno s maximální precizností a jde o velmi zdobnou architekturu.

.: Abdel-Wahed El-Wakil navrhl tyto úžasné věže pro Saúdskou Arábii, navrhl i  kupoli s vrcholem ve výšce celých 40 m a úctyhodným průměrem 20 m  -  bez použití železobetonu.foto: Univerzita Notre Dame

V dalších letech tento architekt navrhuje i soukromé domy mimo Saúdskou Arábii, třeba v Řecku, či na Floridě, při návrzích klade důraz na to, aby rodina měla dostatečný a reprezentativní prostor pro setkávání.

Navrhl i Oxfordské centrum islámských studií

Jinde ve světě Abdel-Wahed El-Wakil není neznámým architektem, již několikrát za svou kariéru získal prestižní cenu Agy Khana za architekturu respektující potřeby islámské společnosti. Z jeho návrhu vznikla i budova Oxfordského centra islámských studií, sponzorovaná soukromníky a vládami arabských zemí pod patronací samotného prince Charlese, velkého obdivovatele tradičního islámského umění.

.: Tato budova je opět vytvořena bez oceli a betonu, a přináší tak vzdělancům z Oxfordu dobrý příklad, jak se mohou různé architektonické tradice respektovat a učit se jedna od druhé. foto: Univerzita Notre Dame

Jeho architektura je dnes velkou inspirací pro architekty třetích zemí a Abdel-Wahed El-Wakil je jednou z hlavních osobností současné islámské architektury. Nyní si tento architekt může na seznam svých úspěchů připsat i Driehausovu cena, která je obdobou slavné Pritzkerovy ceny.

Cenu dostal Abdel-Wahed El-Wakil od komise zřízené Fakultou architektury Univerzity v Notre Dame v USA, a stal se tak prvním držitelem této ceny, který se proslavil hlavně tradičními východními stavbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám