Hlavní obsah

Al-Kajda se přihlásila k únosu diplomatů a evropských turistů v Nigeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neznámý muž jménem Al-Kajdy islámského Magrebu oznámil, že drží v zajetí dva kanadské diplomaty a čtyři evropské turisty, kteří byli uneseni v Nigeru. Audionahrávku s prohlášením odvysílala arabská televize Al-Džazíra.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Článek

OSN podle stanice BBC postrádá svého vyslance kanadského původu Roberta Fowlera a jeho kolegu, kteří byli uneseni již loni v prosinci.  Evropští turisté byli pak uneseni v lednu na hranicích Nigeru a Mali. Jde o pár ze Švýcarska, Němku a Brita, kteří se byli podívat na kulturní festival v Mali.

Autenticita nahrávky bude předmětem zkoumání. Muž, který se na nahrávce představil jako Saláh Abú Mohamed přislíbil, že skupina brzy sdělí své požadavky. 

Podle experta na oblast Magrebu Mohameda Ben-Madáního je to běžná taktika radikálních skupin. "Chtějí se nejprve ujistit, že dostali ty správné lidi s výhledem na dobré výkupné. A chtějí se ujistit, že jim nic nehrozí a jsou na bezpečném místě, než začnou vyjednávat," řekl Ben-Madání stanici BBC.   

Al-Kajda islámského Magrebu o sobě dala poprvé vědět v roce 2007. Vznikla z jedné obávané alžírské militantní skupiny, která se připojila k bin Ládinově mezinárodní teroristické síti.

Vliv této skupiny se postupně šířil a nyní má podle Ben-Madáního své buňky v řadě afrických zemí, jako je Mali, Niger, Mauretánie, Nigérie a Maroko. Únosy kvůli výkupnému umožňují skupině financovat další aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám